Van Raan: ‘Onbe­staanbaar dat groei Schiphol belang­rijker is dan veilig­heid’


25 april 2018

Voor de tweede keer in een jaar tijd stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vast dat veiligheid in het huidige debat over de groei van Schiphol een ondergeschikte rol speelt. De Partij voor de Dieren heeft minister Van Nieuwenhuizen vandaag gevraagd met spoed te reageren op dit tweede noodsignaal van de onderzoeksraad. Kamerlid Lammert van Raan: “Het is goed mis met onze veiligheid. Daarom is het onbestaanbaar dat dit kabinet blijft aansturen op groei. Het is code rood!”


Vorig jaar kwam de OVV met een eerste alarmerende rapportage over de vliegveiligheid. Door aanpassing op aanpassing is het luchtruim en de indeling van Schiphol zo onoverzichtelijk dat de veiligheid op het spel staat. Ook luchtverkeersleiders waarschuwen al jaren voor het feit dat door de drukte op Schiphol de veiligheid op het spel staat. Vandaag luidde OVV opnieuw de noodklok: de grenzen van de hoeveelheid vliegverkeer die op Schiphol veilig afgehandeld kan worden zijn bereikt. Voordat een besluit mogelijk is over eventuele groei moeten de risico’s nu en in de toekomst structureel worden verminderd, stelt de raad. Desondanks stuurt het kabinet onverminderd aan op een snelle uitbreiding van het aantal vluchten op Schiphol. Schiphol is zelfs al een nieuwe pier aan het bouwen, vooruitlopend op verdere groei.

Van Raan: “Van het begin af aan heeft de Partij voor de Dieren de minister gewezen op de dodelijke risico’s die de OVV-rapporten blootleggen. Het kan niet zo zijn dat groei belangrijker is dan veiligheid. Het is de hoogste tijd voor een pas op de plaats en een fundamentele discussie over de kleinere rol van de luchtvaart. Door de luchtvaart terug te brengen naar een behapbare omvang, pakken we twee problemen tegelijk aan: veiligheid én klimaat.”

Gerelateerd nieuws

Commissie Van Geel maakt slachtoffers

De Partij voor de Dieren neemt afstand van het wrede, dieronvriendelijke advies van de Commissie Van Geel over de Oostvaarder...

Lees verder

Neonicotinoïden eindelijk verboden

Er komt een verbod op de giftige bestrijdingsmiddelen genaamd neonicotinoïden. De Partij voor de Dieren heeft zich jarenlang ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief