Chemours kan rekening voor verspreiding GenX verwachten


29 mei 2018

Chemiebedrijven zoals Chemours, die giftige stoffen lozen in het milieu, kunnen in de toekomst een gepeperde rekening verwachten. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde vandaag een motie van de Partij voor de Dieren met als doel dat de vervuiler gaat betalen. Onderzoekskosten, die nodig zijn om de ernst en omvang van de vervuiling vast te stellen, moeten verhaald kunnen worden op chemiebedrijven.


Met grote regelmaat komt het Dordtse chemiebedrijf Chemours in opspraak voor het lozen van gevaarlijke stoffen zoals GenX en voorheen PFOA. Om de gevolgen van deze lozingen goed in beeld te krijgen heeft de gemeente Dordrecht al 700.000 euro uitgegeven. Ook de gemeente Sliedrecht gaf al tienduizenden euro’s uit, onder meer aan bloedonderzoeken onder haar inwoners. “Wie betaalt deze onderzoeken? De overheid, oftewel de burger? Of Chemours, de vervuiler?”, zegt PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg. “Wij zeggen: de vervuiler betaalt. Het kan toch niet zo zijn dat je kankerverwekkende stoffen lekt of loost, en dat de samenleving het letterlijk en figuurlijk mag uitzoeken?”

GenX is een relatief nieuwe stof, waarvan in ieder geval duidelijk is dat deze kankerverwekkend is en schade aan de lever veroorzaakt. Deze maand benadrukte het RIVM dat GenX-stoffen vrijwel niet afbreken in het water en bovendien erg goed oplosbaar en dus mobiel zijn. Dat betekent dat de stoffen zich snel en blijvend verspreiden in het milieu.
Inmiddels is GenX al ver buiten Dordrecht aangetroffen, zoals in Noord Brabant (Helmond, Eindhoven en Moerdijk) en in het oppervlaktewater van onder andere Den Haag, Leiden en Zoetermeer. Er zijn veel onderzoeken nodig om de verspreiding van GenX-stoffen in de omgeving vast te stellen, zoals bodemonderzoek, blootstellingsonderzoek, brononderzoek, en transportonderzoek. De kosten lopen inmiddels flink op en het einde is nog lang niet in zicht. Dankzij de aangenomen motie van Frank Wassenberg gaat het kabinet onderzoeken of en hoe deze kosten verhaald kunnen worden op de vervuilende bedrijven, in dit geval Chemours.

Gerelateerd nieuws

Nederland nu officieel vieste jongetje van de klas

Met de presentatie van de eerste Monitor Brede Welvaart van het CBS is Nederland nu officieel uitgeroepen tot het vieste jong...

Lees verder

Partij voor de Dieren adopteert kippen uit project Doe Het Zelf Kip

De Partij voor de Dieren roept deelnemers aan het Doe-het-zelf-kip-project op hun kippen niet eigenhandig te slachten maar af...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief