Nederland nu officieel vieste jongetje van de klas


16 mei 2018

Met de presentatie van de eerste Monitor Brede Welvaart van het CBS is Nederland nu officieel uitgeroepen tot het vieste jongetje van de klas. Ons land is binnen Europa op de allerlaatste plaats geëindigd, vooral door de enorme veestapel en de grote hoeveelheid mest. We zijn letterlijk stinkend rijk. Rijker dan ooit uitgedrukt in geld, zo laat monitor zien. Maar tegelijk waren we nog nooit zo arm als je kijkt naar het ecologisch perspectief. Rijkdom ten koste van latere generaties, ten koste van medeplaneetbewoners is geen rijkdom, maar oliedomme roof.

Met de eerste editie van de Monitor Brede Welvaart zijn de juichende economische cijfers nu voor het eerst planeetbreed te duiden. De monitor onderscheidt drie 'dimensies' om de welvaart van Nederland vast te stellen: de kwaliteit van leven zoals de burgers in Nederland en Europa nu kennen; oftewel de brede welvaart in het 'hier en nu'. Het effect van de huidige manier van leven op volgende generaties; de brede welvaart 'later'. En de invloed van het huidige welvaartsniveau op met name de armste landen in de wereld; de brede welvaart 'elders'. Deze benadering sluit nauw aan bij de planeetbrede visie van de Partij voor de Dieren. De monitor maakt de gevolgen van ons handelen zichtbaar en laat zo zien dat de huidige manier van omgaan met onze omgeving, met elkaar, de dieren en het milieu is niet langer acceptabel is. Economische groei is niet de oplossing maar het probleem.

De PvdD is dus erg blij met de komst van de monitor, maar ziet ook kansen voor verbetering van het model. Namelijk door uit te gaan van alle bewoners van de planeet, niet uitsluitend de mens. De belangen van dieren komen in deze eerste editie van de Monitor Brede Welvaart helaas nog nauwelijks voor.

Gerelateerd nieuws

Neonicotinoïden eindelijk verboden

Er komt een verbod op de giftige bestrijdingsmiddelen genaamd neonicotinoïden. De Partij voor de Dieren heeft zich jarenlang ...

Lees verder

Chemours kan rekening voor verspreiding GenX verwachten

Chemiebedrijven zoals Chemours, die giftige stoffen lozen in het milieu, kunnen in de toekomst een gepeperde rekening verwach...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief