CDA wederom op ramkoers met Sea Shepherd


26 mei 2010

Den Haag, 26 mei 2010 - Demissionair CDA-minister Eurlings wil versneld wetgeving doorvoeren om schepen de Nederlandse nationaliteit te kunnen afnemen. De minister lijkt het hiermee vooral gemunt te hebben op milieuorganisatie Sea Shepherd. De Partij voor de Dieren vindt de uitspraken van de demissionaire minister zeer ongepast en ziet hierin wederom een gebrek aan ruggengraat bij het kabinet, dat zich niet sterk durft te maken tegen de walvisjacht en daarmee tegen Japan.

De acties van milieuorganisatie Sea Shepherd, die de walvis- en zeehondenjachtvloot op open zee probeert te hinderen, zijn de minister al langer een doorn in het oog. Met een wijziging van de Zeebrievenwet wilde het kabinet het gemakkelijker maken om een Nederlandse zeebrief in te kunnen trekken, maar dit voorstel werd in maart controversieel verklaard op aandringen van de Partij voor de Dieren. De behandeling van het voorstel wordt daarmee overgedragen naar het nieuw te vormen parlement. Dat de minister beweert de mogelijkheid tot het afnemen van de Nederlandse nationaliteit te willen versnellen, is een schoffering van de Kamer, vindt Tweede Kamerlid Esther Ouwehand. ‘Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft twee dagen geleden de Bob Barker, één van de schepen van Sea Shepherd, nog een nationaliteitsverklaring moeten geven, een soort voortraject voor een Nederlandse zeebrief. Het lijkt erop dat Eurlings ervan baalt dat opnieuw een schip van Sea Shepherd in aanmerking komt voor het varen onder Nederlandse vlag. Wij vinden het juist een mooi signaal richting Japan dat Nederland zich opstelt als walvisbeschermende natie’.

Volgens Ouwehand is het duidelijk waar de haast van minister Eurlings vandaan komt. Japan jaagt illegaal op walvissen en Nederland verzuimt hier hard tegen op te treden, hoewel het kabinet zich formeel wel afkeert van de illegale praktijken. CDA-minister van Buitenlandse Zaken Verhagen weigerde eerder al harde sancties af te kondigen tegen Japan. Ouwehand: ‘Het kabinet is bang dat de handelsrelaties met Japan verslechteren. Daarom is het in hun belang om zo snel mogelijk van Sea Shepherd af te zijn, om Japan niet verder te irriteren. Het is schrijnend dat de walvissen de rekening hiervoor betalen’. Opvallend is ook dat binnenkort de jaarlijkse bijeenkomst van de International Whaling Commission van start gaat, waar Nederland en Japan beiden aanwezig zullen zijn. Volgens Ouwehand is het zeker dat Japan daar opnieuw zijn beklag zal doen bij Nederland over de acties van Sea Shepherd. De voorgestelde wijziging van de Zeebrievenwet was het resultaat van een eerdere belofte aan Japan om Sea Shepherd aan te pakken.

Ouwehand heeft namens de Partij voor de Dieren Kamervragen gesteld over de uitspraken van minister Eurlings, waarbij zij de minister onder andere verzoekt de aandacht te richten op de illegale activiteiten van Japan in walvisreservaten en zich te onthouden van dreigementen over het intrekken van zeebrieven aan het adres van Sea Shepherd.

Klik hier voor de Kamervragen

Gerelateerd nieuws

VN nodigt Marianne Thieme uit voor vertoning Meat the Truth in Brussel

Den Haag, 25 mei 2010 – Op uitnodiging van de Verenigde Naties presenteert fractievoorzitter Marianne Thieme (Partij voor d...

Lees verder

Esther Ouwehand reikt oorkonde uit aan Stichting Monument en Landschap

Op 25 mei ontving Stichting Monument en Landschap een oorkonde uit handen van Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid voor de Par...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief