Bultrug Johannes overleden


16 december 2012

Marianne Thieme heeft gister met een team van The Black Fish poolshoogte genomen bij het eiland de Razende Bol waar de bultrug is gestrand. Het dier heeft het gevecht om te overleven na vier dagen op moeten geven. Zondagochtend is vastgesteld dat de bultrug is overleden.

De Partij voor de Dieren vindt dat uit oogpunt van natuurbescherming zo min mogelijk moet worden ingegrepen in de natuur. Wanneer een in het wild levend dier echter in ernstige nood raakt in omstandigheden waar tussenkomst van de mens redding of verlichting kan brengen, bepleit de Partij voor de Dieren ingrijpen vanuit de wettelijke zorgplicht en uit oogpunt van mededogen. De woensdag op het zandeiland de Razende Bol gestrande bultrug kon onmogelijk op eigen kracht terugkeren naar zee, en om die reden was redding noodzakelijk.

Hoewel Ecomare en de KNRM hun uiterste best gedaan hebben het dier te redden, kon de reddingspoging wegens materiaalpech geen doorgang vinden. De conclusie dat redding daarmee onmogelijk werd bleek voorbarig. De Partij voor de Dieren had op basis van de eerste deskundigenverklaringen vrede met het feit dat de bultrug een natuurlijke dood zou sterven op de Razende Bol. Euthanasie bleek volgens deskundigen niet mogelijk omdat de 15 cm dikke speklaag een dodelijke injectie onmogelijk zou maken en het doden met explosieven als inhumaan en onwenselijk gezien werd. Na tussenkomst van Lenie ’t Hart, de schipper van de Noordgat en ervaringsdeskundigen uit Terschelling, bleek dat er wel degelijk kansen waren om het nog altijd beweeglijke en levendige dier te redden, maar de burgemeester van Texel vaardigde een gebiedsverbod uit, en de minister van Economische Zaken gaf aan twee dierenartsen van het dolfinarium als enige toestemming kregen om de Razende Bol te betreden en een dodelijke c.q. zwaar verdovende injectie te geven.

De reddingsploeg moest van korte afstand toezien hoe het dier door de artsen van het dolfinarium werd geïnjecteerd, waarbij de bultrug heftig verzet toonde. Op vrijdagavond werd het dier doodverklaard, maar op zaterdagochtend bleek dat het dier nog volop tekenen van leven vertoonde. De autoriteiten maakten bekend dat het dier een tweede injectie zou krijgen, maar de dierenartsen van het Dolfinarium durfden het dier niet meer te benaderen, waardoor die mogelijkheid is komen te vervallen. Als gevolg van het gebiedsverbod, is een reddingspoging bij springtij zaterdag onmogelijk gebleken. De Partij voor de Dieren heeft de minister en burgemeester Giskes opgeroepen het gebiedsverbod op te heffen om alsnog een reddingspoging mogelijk te maken, zelfs bij beperkte kans op succes. Een dier in ernstige nood dat al dagen crepeert hoort het voordeel van de twijfel te krijgen, niet het nadeel.

Het is buitengewoon storend dat partijen zich al in de pers hebben uitgelaten over het bergen van het skelet van het dier ten behoeve van tentoonstelling terwijl het dier nog leefde. De potvis die inmiddels ook bij Texel is aangespoeld vormt een indicatie dat er meer strandingen te verwachten zijn, terwijl de Nederland geen behoorlijk overheidsprotocol kent hoe met gestrande zeezoogdieren om te gaan. Esther Ouwehand heeft in het verleden aangedrongen op ontwikkeling van zo’n protocol, het kabinet erkende dat het ontbreken daarvan een omissie was, ook in geval van Orca Morgan, maar bracht daarin geen verandering. De Partij voor de Dieren heeft mondelinge vragen aangemeld voor a.s. dinsdag over de gebrekkige procedure, die er de oorzaak van is dat de bultrug letterlijk aan zijn lot moest worden overgelaten.

De Partij voor de Dieren wil dat er een overheidsprotocol komt voor de omgang met gestrande zeezoogdieren, dat het karkas van dode zeezoogdieren in beginsel niet uit de natuur gehaald wordt maar als voedsel dient voor andere zeefauna en dat belanghebbenden zoals Naturalis en het Dolfinarium geen actieve rol meer krijgen in de besluitvorming rond gestrande zeezoogdieren.

Marianne Thieme: “Het is triest en zorgelijk dat de reddingspogingen zo gefrustreerd zijn, bij gebrek aan een adequaat overheidsprotocol, terwijl er zoveel deskundigen klaar stonden om de helpende hand te bieden

Gerelateerd nieuws

Duim omlaag voor Blankenburgtunnel

Ondanks een opstapeling van feiten die aantonen dat de aanleg van de Blankenburgtunnel onverstandig is, blijven coalitiepa...

Lees verder

Einde bontfokkerij een feit

De Partij voor de Dieren is verheugd dat vandaag is ingestemd met een verbod op pelsdierfokkerij. PVV, PvdA (met uitzonder...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief