Bont voor Dieren in gelijk gesteld door Raad van State: uitbreiding Egchelse nert­sen­fok­kerij tegen­ge­houden


30 november 2005
Bont voor Dieren heeft de uitbreidingsplannen van twee nertsenfokkers in Egchel verijdeld. De fokkers - Topmink BV en Van Schaijk Egchel BV - wilden daar een van de grootste bontfokkerijen in Nederland vestigen. Per jaar zouden daar 80.000 nertsen worden gedood -ondanks dat dit een zeer omstreden bedrijfstak is. Toch verleende de gemeente Helden in 2004 een vergunning. Een procedurefout was reden voor de Raad van State om op 30 november een streep door deze vergunning te halen. Bont voor Dieren voert vaker juridische procedures tegen vestiging of uitbreiding van pelsdierenfokkerijen - veelal met omwonenden van deze bedrijven.

Hoewel Bont voor Dieren blij is met deze overwinning, betreurt de stichting dat het in Nederland nog steeds is toegestaan is om nertsenfokkerijen te beginnen of uit te breiden. Sinds kabinet-Balkenende I het nertsenfokverbod van tafel heeft geveegd, zetten de Nederlandse nertsenfokkers alles op alles om fors uit te breiden. Er is geen enkele wetgeving die voorschrijft hoe nertsen moeten worden gehouden. De fokkerijen dienen slechts te beschikken over een bouw- en milieuvergunning.

Met ruim 3,5 miljoen nertsen per jaar is Nederland, na Denemarken, de grootste nertsenbontproducent van Europa. Nederland is verantwoordelijk voor 10% van de wereldproductie in nertsenvachten. Recent onderzoek van de Universiteit Utrecht heeft wederom bevestigd dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking het fokken van nertsen voor hun vacht volstrekt onaanvaardbaar vindt. De Nederlandse vossen- en chinchillafokkerijen zijn in 1995 en 1997 verboden op welzijnsgronden.

Het wetenschappelijk veterinair comite van de Europese Commissie heeft geconcludeerd dat er ernstige welzijnsproblemen zijn bij nertsen op fokkerijen, zoals zelfmutilatie en stereotiep gedrag. Steeds meer fokkers houden om de kosten nog meer te drukken de nertsen bovendien in groepen. Dit terwijl het solitair levende dieren zijn die een territorium en zwemwater nodig hebben. Een groeiend aantal Europese landen staat op het punt de bontindustrie te verbieden dan wel sterk te ontmoedigen met zeer strenge welzijnswetgeving. Het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en diverse bondsstaten in Duitsland hebben de bontfokkerij al verboden.

Bron: Bont voor Dieren

Gerelateerd nieuws

Rechter wijst eisen van pluimveesector af: Wakker Dier-campagne "Rem het virus, eet geen kip!" gaat door

De eis in kort geding van de Nederlandse pluimveesector om Stichting Wakker Dier een verbod op te leggen campagne te voeren o...

Lees verder

Hoorzitting biotechnologie bij dieren op donderdagavond 15 december aanstaande

Het is in Nederland verboden om het genetisch materiaal van dieren te wijzigen en om biotechnologische handelingen bij een di...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief