Bijen­sterfte op netvlies minister-president


7 september 2012

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand heeft vandaag samen met imker Pim Lemmers (Heemstede) een bijenhotel geplaatst aan de Hofvijver, pal voor het raam van de (toekomstig) minister-president. Daarmee heeft de Partij voor de Dieren het belang van de bij direct in het zicht gebracht van “Het Torentje”. Wegkijken van de zorgwekkende problematiek van de bijensterfte wordt zo een stuk moeilijker voor de huidige minister-president en zijn opvolger.

De bij is cruciaal voor onze voedselvoorziening en de biodiversiteit maar zijn voortbestaan staat wereldwijd onder druk. Door het verdwijnen van voedsel en nestgelegenheid en het hoge gebruik van landbouwgif is er al jaren sprake van zeer hoge sterfte onder bijen. In Nederland wordt meer dan de helft van de wilde bijensoorten met uitsterven bedreigd. Ons land staat in de top 3 van de landen waar de meeste chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

Esther Ouwehand: “Het Torentje heeft weinig aandacht voor de bescherming van de biodiversiteit. Dit terwijl het uitsterven van de bij veel grotere gevolgen zal hebben dan de financiële crisis waar alle aandacht naar toe gaat. We kunnen het ons niet veroorloven om de crises op het gebied van biodiversiteit, klimaat en voedsel nog langer te negeren. Door een bijenhotel in het zichtveld van onze minister-president te bouwen, wordt hij met de neus op de feiten gedrukt. Het wordt tijd dat de leider van ons land het belang van de bij serieus gaat nemen.”

Onderzoeken van internationaal gerenommeerde wetenschappers tonen aan dat er verband is tussen bijensterfte en het gebruik van neonicotinoïden, een zeer giftig bestrijdingsmiddel. Plantenzaden worden in dit gif ondergedompeld, zodat de plant in zijn geheel giftig wordt. Hoewel overal in de wereld wetenschappers waarschuwen voor de gevolgen van dit bestrijdingsmiddel voor de bij en de volksgezondheid, wordt dit gif nog volop gebruikt in Nederland.

Bijensterfte kan zeer ernstige gevolgen hebben. Imkers zoals Lemmers wijzen erop dat een derde van al het voedsel in de wereld afhankelijk is van bestuiving door dieren. In 80 procent van de gevallen vindt die bestuiving plaats door bijen. Ook in de vrije natuur zijn bijna alle planten afhankelijk van bestuivers als de bij. In Nederland komen nog ongeveer 350 wilde bijensoorten voor. Hiervan zijn er 188 met uitsterven bedreigd. Ook verontrustend is de sterfte onder honingbijen met meer dan 30 procent.

De Partij voor de Dieren vindt dat het voorzorgsbeginsel moet worden toegepast en wil per direct een verbod om het gevaarlijke landbouwgif. Pim Lemmers trekt met zijn bijen door Nederland om tijdens het Jaar van de Bij extra aandacht voor de bij te vragen en mensen bewust te maken van het nut van deze belangrijke bestuiver. De imker hoopt dat het belang van de bij met deze actie ook eindelijk eens doordringt tot het Torentje.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren doet mee aan verkiezingsdebat over vrijwilligerswerk

Raadslid en kandidaat-Kamerlid Marieke de Groot van de Partij voor de Dieren doet vanavond mee aan het verkiezingsdebat ove...

Lees verder

Esther Ouwehand in actie tegen grootste gigastal van Nederland in Grubbenvorst

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand voerde zaterdag 8 september de hele dag campagne in Limburg. Zij protesteerde daar samen met...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief