Vuurwerk in parlement


18 april 2012

Op initiatief van de Partij voor de Dieren buigt de Tweede Kamer zich vandaag over de gevolgen van vuurwerk in Nederland. Tijdens de door de Partij voor de Dieren geïnitieerde hoorzitting worden zullen onder meer oogartsen, milieuspecialisten, vuurwerkexperts, politie en justitie aan het woord komen over hun visie op het afsteken van consumentenvuurwerk rond de jaarwisseling. Ook het Comité Staakt het Vuren en de Stichting Consument & Veiligheid zijn uitgenodigd, evenals de initiatiefnemers van een breed gesteund burgerinitiatief voor een vuurwerkverbod.

Het is voor het eerst dat de Kamer zich zo breed laat informeren over de gevolgen van het afsteken van vuurwerk door burgers. Esther Ouwehand, plaatsvervangend fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, is dan ook blij met de steun die zij kreeg voor haar initiatief daartoe. In een zitting van in totaal vier uur zal de vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie met een groot aantal deskundigen spreken over de wenselijkheid consumentenvuurwerk te beperken of te verbieden.

De Partij voor de Dieren is voorstander van een verbod op consumentenvuurwerk. Ieder jaar lopen honderden mensen ernstig letsel op rond Oud & Nieuw, waaronder een groot aantal kinderen. De helft van de slachtoffers zijn omstanders, die zelf geen vuurwerk afstaken. Oogartsen wijzen erop dat het risico dat je loopt om gewond te raken tijdens de jaarwisseling in Nederland, in een ander land zou leiden tot een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken.

Naast de oogartsen hebben ook burgemeesters zich inmiddels uitgesproken voor maatregelen. Veel burgers zijn eveneens voorstander van een vuurwerkverbod. In 2009 tekenden meer dan 65.000 mensen een burgerinitiatief dat de Kamer opriep om het afsteken van vuurwerk sterk te beperken. Dat manifest is destijds niet in behandeling genomen. Op initiatief van de Partij voor de Dieren staat vuurwerk echter opnieuw op de politieke agenda. Het debat dat Ouwehand over vuurwerk heeft aangevraagd, zal plaatsvinden op 15 mei.

Esther Ouwehand: “De politiek heeft de problemen rond vuurwerk veel te lang genegeerd. Burgers en experts zijn er allang van overtuigd dat het afsteken van vuurwerk op straat onverantwoord is. Het is tijd om de traditie om te vormen naar professionele vuurwerkshows. Dan kan iedereen genieten van mooi vuurwerk, zonder grote schade aan mens, dier en milieu.”

Gerelateerd nieuws

Snel einde aan jachttoerisme op olifanten

Anja Hazekamp wil via Kamervragen opheldering over de olifantenjacht van Juan Carlos en het Nederlandse aanbod van dergeli...

Lees verder

Bij-scholing Wageningen

De Partij voor de Dieren heeft zaterdag 21 april de campus van Wageningen Universiteit & Research (WUR) omgetoverd tot ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief