PvdD wil maat­re­gelen tegen illegale dieren­ver­lo­tingen


13 september 2013

Kamerlid Esther Ouwehand heeft aangedrongen op maatregelen tegen loterijen waarbij een dier wordt ingezet als prijs. Het verloten van dieren is verboden in Nederland. Uit onderzoek van de Dierenbescherming blijkt dat er desondanks regelmatig pony’s, paarden, kalfjes en duiven te winnen zijn in loterijen op markten en maneges. De Partij voor de Dieren vroeg al eerder om betere handhaving van het verbod en wil dat staatssecretaris Dijksma hard optreedt tegen de illegale verlotingen.

Volgens de wet is het verboden om dieren als prijs, beloning of gift uit te reiken. De prijswinnaars zijn in de meeste gevallen niet voorbereid op de verzorging van het dier en de hoge kosten die dit met zich meebrengt. Daardoor is het risico groot dat een gewonnen dier wordt gedumpt of verwaarloosd.

Uit onderzoek van de Dierenbescherming blijkt dat een aantal manegehouders, paarde-eigenaren en duivenmelkers de regels nog steeds aan de laars lapt. Zij probeerden de wet te omzeilen via een constructie met waardebonnen. De Partij voor de Dieren heeft eerder aangedrongen op aanscherping van de wet om ontduiking van regels tegen te gaan. Hoewel de wet inmiddels is aangepast en de rechter heeft geoordeeld dat ook het verloten van dieren via tegoedbonnen is verboden, blijft een aantal dierenhandelaren doorgaan met illegale dierenloterijen.

De PvdD wil dat de staatssecretaris deze overtreders hard aanpakt. Zij moet de wet handhaven en hogere straffen opleggen om toekomstige verlotingen te voorkomen.

Ouwehand: “Een dier is geen koelkast of wasmachine. De wet is duidelijk: dieren weggeven als prijs past niet bij een zorgvuldige omgang met levende wezens. Het wordt tijd dat deze hardleerse handelaren en maneges zich aan de wet gaan houden en stoppen met het verloten van dieren.”

Gerelateerd nieuws

Antwoord Kamervragen PvdD: geen kalfjes op 30 uur durend transport naar Turkije

Het ministerie van Economische Zaken zal zich niet inzetten om de export van jonge kalveren naar Turkije mogelijk te maken. D...

Lees verder

Droomrede

Meer weten? Ga naar meer oplossingen via deze links: Welvaart zonder economische groei Zo lossen we de werkloosheid op Op...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief