Amster­damse kat verplicht chippen vanaf 2012


10 november 2011

Met ingang van 2012 moeten alle katten in Amsterdam een chip krijgen. Dat staat in een voorstel van de Partij voor de Dieren Amsterdam. De partij wil er met de verplichte chip voor zorgen dat er minder katten op straat en in het asiel terecht komen.

In Amsterdam vangen de Amsterdamse dierenopvangcentra ieder jaar zo’n 1500 katten op. Omdat negentig procent van deze dieren niet is gechipt, is het meestal onmogelijk om de achterhalen wie de eigenaar is. Die opvang kost de samenleving handen vol geld en zeker in de tijd van de bezuinigingen gaat dit ten koste van dieren die in nood zijn en geen eigenaar hebben.
Katten zijn voor de wet een ‘gevonden voorwerp’. Dat betekent dat burgemeester wettelijk verplicht is om veertien dagen zorg te dragen voor een gevonden zwerfkat. Daarna komen de kosten voor rekening van het dierenopvangcentrum en kan een nieuw tehuis worden gezocht.

Fractievoorzitter Johnas van Lammeren: "Een kat is geen plant die je weggooit wanneer je ‘m niet meer leuk vindt staan of er geen tijd meer voor hebt. Een identificatiechip is effectief in het traceren van de katteneigenaar en ontmoedigt het dumpen van katten. Voor honden wordt het chippen al in 2012 landelijk verplicht. We komen in Amsterdam echter vele malen meer zwervende katten tegen dan zwerfhonden. Wij willen daar verandering in brengen."

Gerelateerd nieuws

Legbatterijverbod: 1 januari blijft 1 januari!

De Partij voor de Dieren heeft een stokje gestoken voor dreigend uitstel van het verbod op legbatterijen dat in zou gaan op...

Lees verder

Zonder natuur geen volksgezondheid

Na het kabinet bij de behandeling van de Economie-begroting te hebben gewezen op de waarde van natuur, heeft de Partij voo...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief