Albert Heijn over­spoeld met protest­mails halal-beleid


24 oktober 2006

Amsterdam, 24 oktober 2006 - Albert Heijn wordt overspoeld met protestmails tegen haar halal-beleid. Een uur na de uitzending van TROS Radar, waarin duidelijk werd dat Albert Heijn vlees van onverdoofd geslachte dieren verkoopt als regulier vlees, náást het halal-schap waarin het vlees van ritueel geslachte dieren herkenbaar is, waren er al 5.000 protestmails verstuurd via de website van de Partij voor de Dieren. Ook kwamen er bij de partij veel verontwaardigde reacties binnen van mensen die zich bedrogen voelen door Albert Heijn omdat ze zonder het te weten ritueel geslacht vlees hebben geconsumeerd. Directe aanleiding voor de protestactie was het feit dat Albert Heijn sinds vorige week in 48 vestigingen halal-vlees van onverdoofd geslachte dieren verkoopt en consumenten verkeerd voorlicht over de achtergronden daarvan.

In Nederland zijn de dodingsmethoden voor dieren onderworpen aan strenge regels die omschreven zijn in het ‘Besluit doden van dieren’. Daarin staat dat het niet is toegestaan dieren zonder verdoving te slachten. Voor groepen die afwijkende slachtmethoden hanteren op religieuze gronden is daarvoor echter een uitzondering mogelijk gemaakt in het ‘Besluit ritueel slachten’.Het lijkt er nu op dat de vleesindustrie hard op weg is regel te maken van die uitzondering. Heel veel rundvlees en kipvlees in de Nederlandse schappen is afkomstig van onverdoofd geslachte dieren volgens de halal-uitgangspunten, terwijl de consument daarvan niet op de hoogte is.

Albert Heijn probeert een graantje mee te pikken van de groeiende halal-markt door zich te richten op de 1,5 miljoen moslims in Nederland. Met een afzonderlijk halal-schap in de winkels probeert AH de winkels aantrekkelijker te maken voor islamieten. Daarmee promoot Albert Heijn echter ook de zeer dieronvriendelijke praktijk van onverdoofd slachten waar veel consumenten problemen mee hebben. Albert Heijn zegt in haar consumentenvoorlichting: “Albert Heijn is er voorstander van te zoeken naar de methode die het best aansluit bij de religieuze overtuiging binnen de toegestane bedwelmings- en dodingsmethoden. Het slachtproces gaat tot het uiterste om de dieren te doden met zo min mogelijk lijden.” Die aanprijzing gaat voorbij aan het feit dat dieren onverdoofd de hals wordt doorgesneden waarna ze doodbloeden, welk proces lang duurt en ernstig lijden veroorzaakt.

Verder is het kwalijk dat Albert Heijn consumenten doet geloven dat “Het niet mogelijk is dat vlees van halal geslachte dieren als regulier vlees verkocht wordt.” Deze bewering is pertinent onjuist omdat een groot deel van het halal-vlees van onverdoofd geslachte dieren in het reguliere vleesschap verkocht wordt, zonder dat dit vermeld staat op het etiket. Daarom wil de Partij voor de Dieren dat Albert Heijn niet alleen stopt met de verkoopt van halal-vlees, maar ook harde garanties biedt dat het reguliere vlees in haar schappen niet langer afkomstig is van onverdoofd geslachte dieren.

Gerelateerd nieuws

Albert Heijn misleidt consumenten met halal voorlichting

Amsterdam 23 oktober 2006 - De Partij voor de Dieren roept consumenten op om bij Albert Heijn te protesteren tegen de verkoop...

Lees verder

Vandaag 14 verkiezingsfilms Partij voor de Dieren in premiére in Tuschinski

Amsterdam, 30 oktober 2006 - Vandaag zal de Partij voor de Dieren een recordaantal verkiezingsfilms presenteren aan de pers. ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief