Albert Heijn misleidt consu­menten met halal voor­lichting


23 oktober 2006

Amsterdam 23 oktober 2006 - De Partij voor de Dieren roept consumenten op om bij Albert Heijn te protesteren tegen de verkoop van halal vlees in 48 vestigingen. De protestactie werd vanavond aangekondigd in TROS RADAR. Reden voor de actie is het feit dat Albert Heijn sinds vorige week halal vlees verkoopt en consumenten verkeerd voorlicht over de achtergronden daarvan.

In Nederland zijn de dodingsmethoden voor dieren onderworpen aan strenge regels die omschreven zijn in het ‘Besluit doden van dieren’. Daarin staat dat het niet is toegestaan dieren zonder verdoving te slachten. Voor groepen die afwijkenede slachtmethoden hanteren op religieuze gronden is daarvoor echter een uitzondering mogelijk gemaakt in het ‘Besluit ritueel slachten’.
Het lijkt er nu op dat de vleesindustrie hard op weg is regel te maken van die uitzondering. Heel veel rundvlees in de Nederlandse schappen is afkomstig van onverdoofd geslachte dieren, terwijl de consument daarvan niet op de hoogte is.

Albert Heijn probeert een graantje mee te pikken van de groeiende halal markt door zich te richten op de 1,5 miljoen moslims in Nederland met een afzonderlijk halalschap in de winkels. Daarmee promoot Albert Heijn echter ook de zeer dieronvriendelijke praktijk van onverdoofd slachten waar veel consumenten problemen mee hebben. Albert Heijn zegt in haar consumentenvoorlichting: “Albert Heijn is er voorstander van te zoeken naar de methode die het best aansluit bij de religieuze overtuiging binnen de toegestane bedwelmings- en dodingsmethoden. Het slachtproces gaat tot het uiterste om de dieren te doden met zo min mogelijk lijden.” Die aanprijzing gaat voorbij aan het feit dat dieren onverdoofd de hals wordt doorgesneden waarna ze doodbloeden, welk proces lang duurt en ernstig lijden veroorzaakt.

Verder is het kwalijk dat Albert Heijn consumenten doet geloven dat “Het niet mogelijk is dat vlees van halal geslachte dieren als regulier vlees verkocht wordt.” Deze bewering is pertinent onjuist omdat een groot deel van het halal vlees van onverdoofd geslachte dieren in het reguliere vleesschap verkocht wordt, zonder dat consumenten daarvan op de hoogte zijn. Daarom wil de Partij voor de Dieren dat Albert Heijn niet alleen stopt met de verkoopt van halal vlees, maar ook harde garanties biedt dat het reguliere vlees in haar schappen niet langer afkomstig is van onverdoofd geslachte dieren.

Klik hier voor de e-mailactie

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: Lijst 11!

Deze week is in alle 19 kieskringen van Nederland met overweldigend succes de procedure afgewikkeld die doorlopen moet worde...

Lees verder

Albert Heijn overspoeld met protestmails halal-beleid

Amsterdam, 24 oktober 2006 - Albert Heijn wordt overspoeld met protestmails tegen haar halal-beleid. Een uur na de uitzending...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief