Actie en protest PvdD werpt vruchten af!


13 juni 2007
Het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelen) heeft op 12 juni laten weten dat supermarkten vanaf 2009 geen vlees meer zullen verkopen van onverdoofd gecastreerde biggetjes.

In december diende de PvdD al een motie in voor een verbod op onverdoofd castreren, maar deze motie kon toen niet op een Kamermeerderheid rekenen. De Partij voor de Dieren heeft keer op keer aandacht gevraagd voor deze onnodige vorm van dierenmishandeling, die grotendeels plaatsvindt achter hermetisch gesloten deuren. Onderzoek naar alternatieven heeft tot op heden nog nauwelijks op politieke aandacht mogen rekenen en een verbod op onverdoofd castreren wordt door de zittende politiek steeds getraineerd.

Het besluit van het CBL komt als geroepen en vloeit voort uit een groeiende weerstand onder consumenten. Door de acties die de PvdD en Wakker Dier gevoerd hebben is men bewust gemaakt van de uiterst pijnlijke ingreep, die miljoenen biggetjes jaarlijks moeten ondergaan voordat ze worden geslacht. Het merendeel van de consumenten geeft aan graag een beetje meer te willen betalen voor hun stukje vlees, als daarmee het onverdoofd castreren voorkomen kan worden.

Voor de PvdD vormt het goede nieuws aanleiding om de minister van LNV eveneens te vragen of er op korte termijn ook een einde wordt gemaakt aan andere onverdoofde ingrepen, zoals het vijlen van tanden, het couperen van staarten, het kappen van snavels en het onthoornen van kalfjes. Klik hier voor onze Kamervragen.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief