Aantal dier­proeven stijgt


29 oktober 2010

Den Haag, 29 oktober 2010 - De Partij voor de Dieren wil opheldering van minister Edith Schippers van Volksgezondheid over de stijging van het aantal dierproeven in Nederland. Gisteren werd bekend dat in 2009 592.665 dierproeven zijn verricht, 2,5 procent meer dan het jaar ervoor. Esther Ouwehand, Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, is geschrokken van de stijging en wil een debat met de nieuwe minister.

Het is voor het eerst in 6 jaar dat het aantal dierproeven weer stijgt in Nederland. Esther Ouwehand heeft het kabinet herhaaldelijk gewaarschuwd voor de gevolgen van nieuwe ontwikkelingen voor proefdieren, zoals het Europese REACH-programma waarvoor veel chemische stoffen opnieuw zullen worden getest. Verder kosten experimenten met genetische manipulatie steeds meer proefdieren het leven. De Partij voor de Dieren heeft sinds haar intrede in de Tweede Kamer gevraagd om extra inspanningen om het aantal dierproeven terug te (blijven) dringen. Hoewel een deel van de voorstellen van de Partij voor de Dieren is overgenomen door het kabinet -zo is er een kenniscentrum voor alternatieven ingericht en is het budget voor de ontwikkeling van proefdiervrije technieken verdubbeld- blijkt de inzet van het kabinet onvoldoende.

Schokkend is ook het aantal proefdieren dat is gefokt en gedood zonder in een proef te zijn gebruikt. Vorig jaar waren dat er 439.997. Esther Ouwehand: "Als je het aantal dieren dat in een proef is gebruikt optelt bij het aantal dieren dat nutteloos in laboratoria is gedood, gebruikt de proefdiersector meer dan een miljoen dieren per jaar. Dat is 20% meer dan 6 jaar geleden." Op aandringen van Ouwehand heeft de minister vorig jaar beloofd de oorzaken te onderzoeken van dit grote aantal dieren dat jaarlijks 'in voorraad' wordt gedood. Die analyse is nog niet beschikbaar, schrijft het kabinet.

Duidelijk is wel dat genetische experimenten in 2009 voor de fok en dood van meer dan 300.000 dieren hebben gezorgd. Esther Ouwehand: "Genetische manipulatie kost zeer veel dierenlevens: meer dan 300.000 dieren zijn vorig jaar als gevolg van genetische experimenten ter wereld gekomen, en zonder nut of noodzaak gedood. Het doden van zoveel dieren is onacceptabel. De Partij voor de Dieren wil dan ook een einde aan genetische manipulatie van dieren".

Gerelateerd nieuws

"Halal-vlees Kamerrestaurant van verdoofd geslachte dieren"

De halalproducten die in de restaurants van de Tweede Kamer worden geserveerd zijn afkomstig van dieren die verdoofd ritueel ...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil einde aan visserijsubsidies

Den Haag, 8 november 2010 - De Partij voor de Dieren wil dat het kabinet snel werk maakt van de afspraken die vorige week ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief