2015: van aanjaag­functie tot zetel­winst


21 december 2015

Met het nieuwe jaar voor de deur kijkt de Tweede Kamerfractie terug op een bewogen en bevlogen 2015. Zowel nationaal als internationaal hebben we successen gevierd. Daar kijken we graag nog even op terug.

Groeiend verzet
De Provinciale Statenverkiezingen in maart zijn erg succesvol verlopen voor de Partij voor de Dieren. Met een groeifactor van ruim 2,5 heeft de PvdD relatief de grootste winst geboekt van alle landelijke partijen. De partij behaalde 18 zetels in de Staten, een winst van maar liefst 11 zetels. In de waterschappen steeg de partij van 7 naar 15 zetels. De verkiezingen voor de Eerste Kamer hebben vervolgens tot een zetelverdubbeling voor de PvdD geleid. Naast Niko Koffeman, heeft nu ook Christine Teunissen een zetel in de senaat.

Altijd voor de dieren
Ook in 2015 is er maar één echte partij voor de dieren. In de campagne tegen de bio-industrie hebben we weer een aantal slagen gewonnen. De Tweede Kamer wil dat Nederland als eerste land ter wereld stopt met CO2-bedwelming bij varkens. Ook schaarde de Kamer zich achter onze motie om geen belastinggeld naar een megastal in Oekraïne te sturen.

Ook voor de dieren in het wild heeft de PvdD weer een aantal stappen gezet. Zo gaat het kabinet, door moties van Marianne Thieme, een importverbod op jachttrofeeën onderzoeken en diervriendelijke ganzenverjagingsmethoden stimuleren bij provincies. Op aandringen van de PvdD spreekt het kabinet zowel Japan en Denemarken aan op de dolfijnenslachtingen, als ook Canada op de jacht op zeehonden.

Dankzij de PvdD heeft de Tweede Kamer zich uitgesproken tegen de import van gekloonde huisdieren en heeft het kabinet de relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld erkent.

Duurzaam voorop
De Partij voor de Dieren is weer als duurzaamste Kamerfractie uit de bus gekomen in de verkiezing van de Duurzaamste 100, met Esther Ouwehand op nummer 13 als de hoogste genoteerde politicus. De Kamerfractie heeft dan ook weer veel betekend dit jaar voor de leefbaarheid van onze aarde. Zo heeft de Kamer ‘nee’ gezegd tegen gaswinning bij Terschelling en wil de Kamer dat het omzeilen van nee/nee-stickers wordt aangepakt. Op verzoek van de PvdD gaat het kabinet in gesprek met winkeliers om energieverspilling door openstaande deuren te stoppen.

Een absoluut hoogtepunt is dat door inzet van de PvdD de bewijslast bij schade door gaswinning omgekeerd wordt. Esther Ouwehand heeft afgedwongen dat het kabinet niet zonder overleg met de Kamer in beroep mocht gaan tegen de historische uitspraak in de Klimaatzaak. Dankzij een motie van Marianne Thieme moet het kabinet het effect van klimaatverandering op vluchtelingenstromen erkennen. Met de PvdD wil de Kamer dat hormoonverstoorders zo snel mogelijk van de markt verdwijnen.

Marianne Thieme heeft dit jaar haar nieuwe film One Single Planet uitgebracht. De clusterdocumentaire beleefde zijn wereldpremière in het bezette Maagdenhuis en is ook vertoond in het Europees Parlement. Ook in 2015 leidt Thieme het verzet tegen TTIP en sprak ze duizenden demonstranten toe tijdens de TTIP-manifestatie in Amsterdam. Op uitnodiging sprak ze over de toekomst van ons voedsel op een congres in Portugal. Thieme is dan ook zeer terecht uitgeroepen tot Groenste Politicus van 2015. Met die titel op zak heeft ze de Animal Politics Meeting in Tirana bezocht, waar partijen voor de dieren uit 15 landen bij elkaar zijn gekomen, en de Kamerdelegatie naar de klimaatconferentie in Parijs geleid.

We sluiten 2015 meer dan tevreden af en maken ons op voor een succesvol nieuw jaar voor dier, mens, natuur en klimaat!

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief