Monde­linge vragen Wassenberg over lekkage gifgas PFIB bij Chemours


6 maart 2018

Voorzitter, chemiebedrijf Chemours ging vrijdag wéér de fout in. Voor de zoveelste keer. Dit keer geen GenX, maar de stof perfluorisobuteen PFIB die werd uitgestoten. Een extreem giftige stof, die vrijkomt bij sommige productieprocessen en die zelfs in zeer geringe hoeveelheden de dood kan veroorzaken. De stof staat op de lijst van chemische wapens van de Verenigde Naties. Het is een gifgas.

Volgens Chemours hoeft de lekkage van perfluorisobuteen vanaf mei niet meer gemeld te worden, het dan onder een andere toezichthouder zou komen te vallen. Maar dat wordt ontkend door de provincie Zuid-Holland. Die zegt dat dit soort lekkages ook in de toekomst worden gemeld.

Dus Chemours lekt een gifgas en vervolgens barst er een welles-nietes-spelletje los met de provincie. Dat is zeer zorgelijk en zelfs angstaanjagend.

Daarom de volgende vragen aan de staatssecretaris: hoe kan een stof die op de lijst van chemische wapens van de VN staat vrijkomen bij productieprocessen in Nederland? Kan de staatssecretaris de productie van perfluorisobuteen tegenhouden, ook als dit alleen een bijproduct is?

Staat perfluorisobuteen op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen? En zo nee, zou het daar niet zo snel mogelijk op moeten? Of is een opname op lijst 2 van verboden gifgassen van de VN niet voldoende voor een verbod?

Moeten lekkages van perfluorisobuteen in de toekomst wel niet worden gemeld? Kan de staatssecretaris duidelijkheid geven over de controle op het bedrijf? Gaat die nu wel of niet veranderen?

Chemours stelt de omgeving, mens en dier, natuur en milieu, keer op keer bloot aan gevaar. Voorzitter, wanneer is dit afgelopen? Wat moet er gebeuren voordat de vergunning van dit bedrijf wordt ingetrokken?Perfluorisobuteen (PFIB) [I,II] staat op een van de lijsten [III] van het Verdrag chemische wapens (Chemical Weapons Convention) [IV]

[I] http://www.inchem.org/documents/icsc/icsc/eics1216.htm
[II] https://en.wikipedia.org/wiki/Perfluoroisobutene
[III] https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Schedule_2_substances_(CWC)
[IV] https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_chemische_wapens#Lijsten_van_stoffen

Interessant voor jou

Bijdrage Van Raan in debat over Europa

Lees verder

Bijdrage Wassenberg in debat over de verkoop van aandelen Eneco

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer