Aanpas­singen wind­molens ter bescherming van vogels


De energietransitie moet natuurinclusief zijn. Om vogels zoveel mogelijk te beschermen tegen windmolens, is de Partij voor de Dieren voorstander van diverse bewezen effectieve maatregelen om vogels te behoeden voor aanvaringen met een windmolen.

Deskundigen zijn van mening dat hoe hoger een windmolen is, hoe kleiner de kans is dat er een vogel geraakt wordt. De vlieghoogte van vogels is beperkt en bovendien hebben grotere molens een tragere wiekengang. Vogels zien de wieken dan beter aankomen, waardoor ze veel minder vaak geraakt worden dan door kleinere, sneller draaiende molens.

Daarnaast zijn er inmiddels vogeldetectiesystemen beschikbaar en is gebleken dat het zwart verven van één windmolenwiek het aantal aanvaringen sterk vermindert. De Partij voor de Dieren vindt dat deze maatregelen verplicht gesteld moeten worden.

Het standpunt Aanpassingen windmolens ter bescherming van vogels is onderdeel van: Energie

Aanpassingen windmolens ter bescherming van vogels

Wat we hebben bereikt

  • Faunabeschermende maatregelen bij windturbines in Noord-Brabant

    Bij nieuwe windmolens in Noord-Brabant worden voortaan alle mogelijke, relevante maatregelen genomen om dodelijke slachtoffers te voorkomen.

  • Windturbines moeten 1 zwart rotorblad hebben

    Motie door de Tweede Kamer aangenomen die de regering verzoekt om voor windturbines op land de eis op te nemen dat tenminste één rotorblad per windturbine zwart dient te zijn: https://www.partijvoordedieren...

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Gerelateerd

Bijdragen Moties Vragen Nieuws