Windenergie
Onze samenleving moet zo snel mogelijk de overstap maken van het gebruik van fossiele brandstoffen naar groene, hernieuwbare energie.
Windenergie is daar een voorbeeld van. Minstens zo belangrijk is dat we veel minder energie gaan gebruiken. Want energie die je niet gebruikt is natuurlijk het duurzaamst.
Bij de plaatsing van windmolens op land moet rekening gehouden worden met bewoners die in de buurt wonen, maar zeker ook met dieren en natuur. Wij willen daarom dat natuurgebieden goed beschermd worden en dat er rekening wordt gehouden met trekvogelroutes. We willen voorkomen dat vogels en vleermuizen door de molenbladen worden geraakt of dat hun vliegroute wordt verstoord.
Windmolens op zee produceren veel geluidsoverlast onder water. Het heien van windmolens maakt een enorm lawaai en ook de draaiende wieken produceren onderwatergeluid. Bruinvissen en dolfijnen kunnen hierdoor gedesoriƫnteerd en verdwaald raken en zelfs sterven. Dit moet voorkomen worden door alle mogelijke geluidbeperkende maatregelen te nemen.
Als windmolenparken op zee er eenmaal zijn, moeten ze optimaal worden benut voor het ontstaan van nieuwe natuurgebieden. Door de parken gesloten te houden voor alle vormen van visserij ontstaan rustplekken en kraamkamers voor vissen en andere zeedieren.
Insectensterfte
In Nederland neemt het aantal insecten drastisch af. De belangrijkste oorzaak is de intensivering van de landbouw. Door monoculturen, grootschalig gebruik van landbouwgif en de uitstoot van schadelijke stoffen door de veehouderij komen er nauwelijks meer kruiden of bloemen meer in graslanden. Daarmee verdwijnen ook insecten als bijen en vlinders.
Ook door draaiende wieken van windmolens worden insecten gedood. De insectensterfte door windmolens is te vergelijken met de insectensterfte door het verkeer. Voor beide aantallen geldt dat ze niet te vergelijken zijn met de insectensterfte die de intensieve landbouw en veehouderij veroorzaakt. Die is vele malen hoger.
Windmolens hebben ook positieve effecten op de insectenpopulatie. In het grasland rondom windmolens is meer kans voor bloemen en kruiden om te groeien dan op intensieve landbouwakkers.
Daarnaast is het opwekken van windenergie een belangrijke maatregel om klimaatverandering, een andere belangrijke oorzaak van insectensterfte, tegen te gaan.
Het standpunt Windenergie is onderdeel van: Energie
Help mee aan een betere wereld
Word lid DoneerGerelateerd
- 24 maart 2022 Bijdrage Van Raan over SDE++ (subsidie duurzame energie)
- 1 februari 2021 Bijdrage Van Raan aan wetgevingsoverleg over de wijziging van de wet windenergie op zee
- 27 mei 2020 Notaoverlag Mijnbouw/Groningen
- 4 september 2019 Bijdrage AO Klimaat en Energie
- 17 mei 2019 Inbreng PvdD nota Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie
- 5 september 2018 Bijdrage Wassenberg AO Energie
- 25 januari 2018 Bijdrage Wassenberg debat Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en van de Gaswet (voortgang energietransitie)
- 18 januari 2018 Bijdrage Wassenberg AO Energie 18-1-18
- 20 juli 2017 Bijdrage Wassenberg dertigledendebat over de toekomst van de Waddenzee (5-7-17)
- 26 maart 2015 Bijdrage Ouwehand Wet windenergie op zee
- 13 april 2021 Motie Van Raan/Simons over duurzame vormen van energieopwekking voor Bonaire
- 1 februari 2021 Motie Van Raan over richtlijnen over de herkomst van de gebruikte grondstoffen bij windmolenparken
- 1 februari 2021 Motie Van Raan over de minister verantwoordelijk voor biodiversiteit, natuur en ruimtelijke ordening mee laten beslissen over windmolens op zee
- 1 februari 2021 Motie Van Raan over behoud en verbetering van ecologische kwaliteit rondom windparken opnemen in diverse procedures
- 1 februari 2021 Motie Van Raan over het verbeteren van de ecologische kwaliteit rondom windparken
- 1 februari 2021 Motie Van Raan over het beperken van onderwater geluidsoverlast door windparken
- 4 november 2020 Amendement Van Raan over het behouden van SDE+ gelden voor de energietransitie
- 6 november 2018 Motie Wassenberg/Akerboom c.s. over een landelijk meetprogramma naar de Nederlandse methaanemissies en -lekkages
- 6 november 2018 Motie Wassenberg/Akerboom c.s. over niet starten met boren naar gas onder de Waddenzee
- 31 oktober 2018 Motie Van Raan over een CO2-reductiescenario van 55% in 2030
- 18 november 2021 Vragen Van Raan over de COP26-verklaring voor het in lijn brengen van internationale overheidssteun met de groene energie transitie
- 8 juni 2021 Vragen Vestering en Van Raan over de dood van een lammergier na botsing met een Nederlandse windmolen
- 5 november 2019 Vragen Wassenberg over stikstoftruc met eenden
- 12 juni 2013 Vragen over bewegende lasers aan windmolenwieken in vogelgebied
- 3 augustus 2010 Vragen over de toezegging van SDE subsidie aan twee offshore windmolenparken van de BARD groep