Bezui­ni­gingen AOW terug­draaien en AOW leeftijd niet verhogen


De Partij voor de Dieren vindt dat alle generaties eerlijk behandeld moeten worden. Hoewel de huidige gepensioneerden horen tot te meest welvarende generatie die Nederland ooit gekend heeft, zijn er toch mensen die financiƫle problemen hebben.

We vinden dat iedereen in Nederland recht heeft op een goed inkomen. Een basisinkomen kan hieraan bijdragen. Maar door de vergrijzing van Nederland, waarbij er minder jongeren zijn dan ouderen, ontstaan er extra uitdagingen. Daarom is het belangrijk dat ook de huidige gepensioneerden meehelpen om de toekomst van hun kleinkinderen en achterkleinkinderen te waarborgen.

We vinden dat er beter toezicht moet komen op het beleid van pensioenfondsen. Banken en financiƫle markten moeten hervormd worden, zodat ze dienstbaar zijn aan de samenleving en niet alleen maar gericht op winst en bonussen. De kredietcrisis was niet de schuld van gewone mensen, maar van banken en verzekeraars. Het beleid van de overheid heeft gefaald, en we mogen de gevolgen daarvan niet laten doorschijnen naar toekomstige generaties.

AOW-leeftijd
We kunnen niet doorgaan met het verhogen van de AOW-leeftijd als er veel oudere werkzoekenden zijn. Daarom vinden we dat de AOW-leeftijd flexibeler moet worden, gebaseerd op het aantal jaren dat iemand heeft gewerkt. Bijvoorbeeld, wie 40 jaar heeft gewerkt, krijgt dan AOW. Ook moet het mogelijk zijn om te kiezen voor een lagere AOW-leeftijd in ruil voor een aangepaste AOW-uitkering. En gezien de hoge werkloosheid onder 60-plussers, vinden we dat zij niet meer verplicht moeten solliciteren.

Het standpunt Bezuinigingen AOW terugdraaien en AOW leeftijd niet verhogen is onderdeel van: Economische systeemverandering

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer