Belas­ting­stelsel vergroenen


Het is tijd om de economie van verspilling af te breken en een economie van duurzaamheid op te bouwen. Een economie waarin we werken om te leven, in plaats van leven om te werken. Een economie waarin we tijd besteden aan elkaar, in plaats van aan onze smartphones. Een economie waarin spullen een leven lang meegaan, we voedsel uit Nederland eten en een weekendje Londen met de trein betaalbaar is. Een groene economie, met genoeg voor iedereen. Ons belastingstelsel wordt eerlijker en groener. Grote bedrijven, miljonairs en vervuilers gaan meer belasting betalen. Werkenden betalen minder belasting en vooral mensen met een laag inkomen gaan er flink op vooruit.

We moeten ervoor zorgen dat alle bedrijven meedoen aan de samenleving en niet zomaar kunnen profiteren zonder verantwoordelijkheid te nemen voor de kosten. Dit doen we door wetten en regels in te voeren, in plaats van vrijblijvende afspraken. Om dit te bereiken, nemen we verschillende maatregelen. Ten eerste verhogen we de belasting voor grote bedrijven van 25% naar minstens 35%. Grote vervuilers moeten milieubelastingen betalen, zoals een hogere belasting op CO2-uitstoot en een heffing op ongerecycled plastic. We stoppen met subsidies voor fossiele brandstoffen en ondersteunen het beheer van scholen, zorginstanties en woningverhuurders door samenwerking.

Bedrijven die helpen bij de overstap naar een duurzame economie worden beloond met een 'opbouwbedrijf' status en belastingvoordelen. Grote vervuilers krijgen juist een 'afbouwbedrijf' status en kunnen meer belastingen verwachten. De overheid focust niet alleen op economische groei, maar kijkt ook naar brede welvaart, zoals ecologische en sociale factoren. Dit doen we door gebruik te maken van de Monitor Brede Welvaart. Dit moet leidend worden bij het ontwikkelen en evalueren van beleid. Ook voeren we een verplichte generatietoets in om ervoor te zorgen dat beleid ook positieve effecten heeft op jongeren. Daarnaast moeten de overheid en lagere overheden het goede voorbeeld geven door alleen duurzame, eerlijke en diervriendelijke producten in te kopen. Dit geldt ook voor semi-overheidsorganisaties.

Het standpunt Belastingstelsel vergroenen is onderdeel van: Economische systeemverandering

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer