Wrede omgang met dieren geen kunst maar mishan­deling!


25 januari 2008

Honderd hamsters laten rondtollen in een galerie als `artistiek’ statement, het merendeel van de Nederlanders vindt het pure dierenmishandeling. Het Comité Dierennoodhulp heeft aangifte gedaan tegen het kunstproject van de zogenaamde kunstenares Tinkebell en de stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft de hamsters op 24 januari in beslag genomen. De Partij voor de Dieren wil dat de minister maatregelen treft om dergelijk misbruik van dieren als kunstuiting in de toekomst tegen te gaan en heeft Kamervragen gesteld.

Met haar hamsterkunstproject, waarbij hamsters urenlang opgesloten worden in gekleurde kunststofballen zonder toegang tot water of voedsel, heeft Tinkebell zich veel kritiek op de hals gehaald. Dit project maakt pijnlijk duidelijk dat de huidige beschermingswet voor dieren, de Gezondheid- en welzijnswet voor Dieren (GWWD), nog niet voldoende handvaten biedt om paal en perk te stellen aan het martelen van dieren als kunstuiting.

De Partij voor de Dieren heeft al twee maal eerder Kamervragen gesteld naar aanleiding van dieronvriendelijke kunstprojecten, waarbij levende kippen en een stervend schaap het onderwerp waren. De minister antwoordde in beide gevallen dat de huidige wetgeving en het huidige beleid voldoende waren om schending van dierenwelzijn te kunnen voorkomen. Het is te hopen dat de minister bereid is verdere maatregelen te treffen voordat Tinkebell en andere dierenmartelaars opnieuw een `artistieke’ ingeving krijgen.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief