Wilde dieren in het circus: Rechtbank wijst naar minister van LNV voor het stellen van regels


28 oktober 2008

Vandaag heeft de rechtbank in Groningen geoordeeld dat regelgeving voor het toelaten van circussen met wilde dieren landelijk geformuleerd moet worden. De rechtbank deed dit naar aanleiding van het bezwaar dat werd gemaakt door Circus Renz tegen het besluit van de gemeente Winschoten om geen vergunning meer te verlenen aan circussen met dieren. De conclusie luidde vandaag dat decentrale overheden geen beleid kunnen voeren dat verder gaat dan de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Het deel van deze wet waarin regels kunnen worden gesteld voor evenementen met dieren is echter na zestien jaar nog steeds niet ingevuld. De Partij voor de Dieren heeft minister Verburg vandaag dan ook gevraagd deze handschoen nu eindelijk eens op te pakken.

Steeds meer gemeenten geven aan circussen met dieren niet meer te willen toelaten. Gemeenten als Winschoten, Amsterdam, Veendam, Alphen aan de Rijn en Houten voeren al actief beleid op dit gebied en in vele andere gemeenten worden hier voorstellen toe ingediend. Nu de rechtbank heeft besloten dat de bevoegdheid om een verbod in te stellen is voorbehouden aan de landelijke overheid, staan deze gemeenten met lege handen. De Partij voor de Dieren vindt het onacceptabel dat gemeenten hierdoor gedwongen zouden kunnen worden om circussen met dieren toe te laten binnen hun gemeentegrenzen. Een landelijk verbod is volgens de partij de enige manier om recht te doen aan de wens van deze gemeenten en een einde te maken aan het leed dat de dieren wordt aangedaan. Andere landen, zoals Oostenrijk, Costa Rica, Israƫl en Kroatiƫ hebben al langer een nationaal verbod.

Op basis van de verkiezingsbeloften van de verschillende partijen zou er op dit moment een Kamermeerderheid moeten zijn voor het instellen van een landelijk verbod. Eerder dit jaar, toen een verbod eindelijk in zicht kwam, veranderde de SP echter haar standpunt op dit onderwerp. Het wachten is nu op de resultaten van een onderzoek dat de minister van LNV heeft ingesteld naar het welzijn van dieren in het circus. Dit onderzoek zal eind 2008 zijn afgerond.

Klik hier voor de vragen

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief