Wat kost Eemshaven de overheid?


2 april 2012

Binnenkort wordt duidelijk hoeveel overheidsgeld er is geïnvesteerd in de kolencentrale bij Eemshaven. In reactie op een motie van Anja Hazekamp heeft staatssecretaris Bleker toegezegd dat hij de Kamer zal informeren over het bedrag dat het Rijk in de kolencentrale heeft gestopt. De inzet van de motie luidde: Hoeveel publiek geld zit er nu precies in de kolencentrale die wordt gebouwd bij Eemshaven?

Er zijn miljarden gemoeid met de investeringen in de bouw van de kolencentrale van RWE en de daarvoor noodzakelijke uitbreiding van de Eemshaven. De kosten zijn versnipperd over vele verschillende projecten -zoals een uitbreiding van de haven, verbreden en verdiepen van de Eems, ondergrondse opslag van co2- en zijn verdeeld over vele verschillende partijen. Een deel van het geld komt uit de provincie Groningen, de gemeenten Delfzijl en Eemsmond, maar ook de Rijksoverheid draagt een steentje bij. Hoe groot het bedrag is waarmee de overheid de bouw van deze centrale sponsort, is tot nu toe onbekend.

Wie het risico draagt voor al dat publieke geld is eveneens onduidelijk. “Onacceptabel,” vindt Anja Hazekamp: “De overheid moet gewoon inzicht geven in de kosten die de overheid op zich neemt en de financiële risico’s die zij hierdoor loopt. Het lijkt me niet meer dan normaal om transparant te zijn over de publieke middelen die in een project zijn gestoken. Zeker als het een omstreden en risicovol project is als deze kolencentrale.”

De staatssecretaris zegde Hazekamp toe de Kamer te informeren over de bijdrage van de centrale overheid. Op de vraag hoeveel de provincie Groningen en de gemeente Delfzijl precies in het project pompen, weigerde hij in te gaan.

Bekijk hier de bijdrage via debatgemist.
Lees hier de Inbreng SO gedoogbesluit werkzaamheden kolencentrale in de Eemshaven
Lees hier de motie om de bouw van de kolencentrale in de Eemshaven per direct stop te zetten
Lees hier de bijdrage aan het AO vergunningverlening voor de bouw van de kolencentrale in de Eemshaven
Lees hier de bijdrage aan het AO Wadden

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren als beste getest in Privacy Barometer

Volgens onderzoek van www.privacybarometer.nl wordt de privacy in Nederland het best bewaakt door de Partij voor de Dieren....

Lees verder

Kamervragen over verven van dieren

Anja Hazekamp heeft Kamervragen gesteld over het toenemende gebruik van geverfde dieren voor het vermaak van mensen. Aanle...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief