Partij voor de Dieren als beste getest in Privacy Barometer


29 maart 2012

Volgens onderzoek van www.privacybarometer.nl wordt de privacy in Nederland het best bewaakt door de Partij voor de Dieren. Volgens de onderzoekers vindt de Partij voor de Dieren van alle partijen privacy het meest belangrijk. Bij daadwerkelijke stemmingen over wetten in de afgelopen jaren blijkt volgens de onderzoekers alleen de Partij voor de Dieren een positieve score te behalen.

Sinds vorig jaar is de privacy van alle Nederlanders weer verder afgenomen. Van alle partijen trekt volgens de onderzoekers het CDA zich het minste van de privacy aan. Uit het onderzoeksverslag: “Het CDA ziet zelfs niets in een betere privacy wetgeving. Maar de VVD is aan een inhaalrace begonnen. Waar deze partij vorig jaar nog in de middenmoot scoorde, staan ze nu net achter de SGP als derde privacybedreiger. De VVD scoort slecht met name door alle controle-maatregelen waarvan ze denkt dat dat meer veiligheid oplevert. Van de twee regeringspartijen is na anderhalf jaar regeren geen enkel voorstel ten gunste van de privacy van burgers gekomen. Staatssecretaris Teeven (VVD) schreef dat hij medio 2011 met een aanpassing van de Wet Bescherming Persoonsgegevens zou komen. Dat voorstel is er nu nog niet. De PvdA breekt de privacy af omdat deze partij vaak burgers tegen "het onheil" wil beschermen, en dat kan nu éénmaal niet zonder controle-maatregelen. Ook D66 scoort niet goed, maar wel iets beter dan in 2010. Bij de wetsvoorstellen die nu op tafel liggen, lijken ze beter op privacy te letten dan bij stemmingen over wetten in de afgelopen jaren. De PVV scoort slechter naarmate er meer standpunten van de beweging bekend worden. De PVV laat in haar stemgedrag én het verkiezings­programma zien niet veel met privacy op te hebben.”

De onderzoekers geven aan dat GroenLinks in haar verkiezingsprogramma veel goede punten voor de privacy heeft opgenomen en ook de SP neemt privacy serieus. Maar afgaande op het daadwerkelijk stemgedrag van de afgelopen jaren krijgt alleen de Partij voor de Dieren een positieve score van de onderzoekers.

Esther Ouwehand: “we zijn heel blij met deze erkenning, er is ons veel aan gelegen de Big Brother samenleving van CDA, VVD, PVV en SGP te bestrijden. We zullen ook in de toekomst pal blijven staan voor het recht op privacy, er zijn nog veel aanvallen te verwachten als we de plannen van de huidige gedoogcoalitie bekijken”


Klik hier voor de Kamervragen over Deep Packet Inspection
Klik hier voor de Kamervragen over DPI
Klik hier voor Bijdrage Thieme AO notitie Privacybeleid

Gerelateerd nieuws

Kamer: Geen jacht op kolgans en grauwe gans

De grauwe gans en de kolgans worden niet vrij bejaagbaar. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde de motie van Anja Ha...

Lees verder

Wat kost Eemshaven de overheid?

Binnenkort wordt duidelijk hoeveel overheidsgeld er is geïnvesteerd in de kolencentrale bij Eemshaven. In reactie op een mo...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief