'Waarschuw consument voor hepatitis E in vlees'


26 juli 2016

Het kabinet moet consumenten waarschuwen voor Hepatitis E in leverworst en paté. Deze oproep doet Marianne Thieme vandaag in Kamervragen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt dat bij ongeveer 80% van de onderzochte varkensleverproducten in Nederland hepatitis E is aangetroffen. Het virus kan leiden tot acute geelzucht en brengt vooral risico’s met zich mee voor zwangere vrouwen in het laatste maanden van hun zwangerschap.

Hepatitis E komt massaal voor bij varkens. Uit onderzoek blijkt dat varkensbedrijven vaker wel dan niet het virus huisvesten. Het eten van met hepatitis E besmet vlees brengt grote risico’s voor de volksgezondheid mee. Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren roept het kabinet in Kamervragen op om de consument nadrukkelijk te waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van het eten van varkensvlees.

Thieme: “De consument moet weten dat leverworst en paté ziekmakend kunnen zijn. Het zou goed zijn als het kabinet zorgt dat etiketten altijd vermelden dat het vlees hepatitis E kan bevatten.” Thieme wil ook dat het kabinet systematisch onderzoek laat uitvoeren naar de aanwezigheid van hepatitis E in varkensvlees. Ze verzoekt het kabinet een meldingsplicht in te voeren voor dierenartsen, veehouders en slachterijen indien het hepatitis E-virus op een bedrijf geconstateerd wordt.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief