Verzet tegen lucht­haven Twente


18 april 2014

De Partij voor de Dieren is fel tegen de aanleg van de nieuwe Luchthaven Twente, vanwege de gevolgen voor de natuur en de forse toename van het aantal vluchten. Voor het uitbreiden van de voormalige vliegbasis Twente naar een commercieel vliegveld moet 840 hectare bos gekapt worden. Het vernietigen van de natuur om meer te kunnen vliegen is kenmerkend voor de verkeerde keuzes die deze regering maakt.

De Partij voor de Dieren verzet zich al langer tegen de aanleg van luchthaven Twente. Zo heeft Esther Ouwehand in januari een motie ingediend om deze luchthaven uit de Crisis- en Herstelwet te halen. Deze wet zet natuurregels aan de kant en zo kunnen omstreden projecten, zoals de aanleg van luchthavens, worden uitgevoerd. De motie, waarmee het doordrukken van de uitbreiding van het vliegveld tegengehouden had kunnen worden, is verworpen omdat die niet gesteund werd door PvdA, VVD, PVV, CDA en ChristenUnie. In 2011 heeft Esther Ouwehand Kamervragen gesteld over de onzekerheid van natuurcompensatie bij vliegveld Twente. Het kabinet weigerde toen duidelijke antwoorden te geven. De ontwikkeling van luchthaven Twente heeft een zeer verstorend effect op het de natuur. Het leefgebied van dieren wordt aangetast en beschermde planten- en diersoorten zullen verloren gaan.

Het aanleggen of uitbreiden van luchthavens betekent meer vluchten en dus meer milieuvervuiling en klimaatverandering. Bij luchthaven Twente gaat dat om honderdduizenden passagiers. De staatssecretaris verwacht dat in 2030 jaarlijks 930.000 passagiers vervoerd worden vanaf luchthaven Twente. De toename van het aantal passagiers zal naar schatting zo’n veertig procent zijn. Deze groei van vliegverkeer zou zonder de aanleg van de luchthaven niet plaatsvinden. De Partij voor de Dieren blijft zich verzetten tegen de plannen met Luchthaven Twente.

Meer dan 16.000 mensen hebben op de website van Natuurmonumenten bezwaar ingediend tegen de komst van Luchthaven Twente. Dat toont aan dat veel mensen zich zorgen maken en hun wensen graag gerespecteerd willen zien.

Inbreng Partij voor de Dieren Schriftelijk Overleg Ontwerp luchthavenbesluit luchthaven Twente

Gerelateerd nieuws

Steunbetuiging Sir Paul McCartney voor Europese verkiezingen

Marianne Thieme heeft deze week een bijzondere steunbetuiging ontvangen van Ex-Beatle Sir Paul McCartney. In een brief heeft ...

Lees verder

Eurokritiek met oog voor kansen

“De Europese Unie reduceert burgers tot consumenten en belastingbetalers en dieren tot consumptieartikelen”, zegt senator Nik...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief