Verslag van Boom­plantdag Groeiend Verzet


21 december 2011

Wat was het een geweldige dag zaterdag. Op de eerste plantdag van het Groeiend Verzet op 17 december 2011 hebben we met ruim 500 boombestellers een prachtig bos aangelegd als protest tegen de natuurwet van staatssecretaris Bleker. Heel veel dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt en natuurlijk aan alle grote en kleine planters die zaterdag hebben meegeholpen.

Klik hier en hier voor een filmpje van de Boomplantdag.

Op het perceel in de Bolgerijenpolder bij Vianen zijn zaterdag 5.000 bomen geplant, die een verbinding vormen naar het nabij gelegen ecoduct over de A2. Het Utrechts Landschap zal het bos onderhouden.

Marianne Thieme opende de dag door samen met Janine Abbring van Vroege Vogels de eerste boom te planten. Dit betrof een Lindeboom, de boom van hoop en liefde.

“Het is geweldig dat we elkaar gevonden hebben en samen een verschil kunnen maken. Wij willen dat de campagne Groeiend Verzet mensen verbindt die zich willen inzetten voor behoud van onze natuur", aldus Marianne Thieme.

Voorzien van een warme jas, een paar laarzen, een plantersmuts en veel enthousiasme gingen de planters aan de slag om het protestbos gestalte te geven. En wat hadden we een geluk met het weer: op één regenbui na bleef het de hele dag droog en was de zon ruimschoots aanwezig!

Het bos dat is aangelegd is een (Elzenrijk) Essen-Iepenbos. Van nature hoort dit bos op deze grond. Het is een bostype dat goed gedijt in Nederland. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig Essen-Iepen bossen. Dit komt omdat gronden die rijk zijn aan voedingsstoffen en daardoor geschikt zijn voor Essen-Iepenbos vrijwel allemaal zijn ingenomen door de landbouw. De boswachters van het Utrechts Landschap begeleidden het planten.

Na het planten was het tijd voor een kop plantaardige erwtensoep met een krentenbolletje erbij. De pendelbussen reden af en aan tussen station Culemborg en de plantlocatie. Om 16.00 uur was het tijd om op te breken en gingen de laatste planters naar huis, moe maar voldaan. We kunnen met elkaar terugkijken op een zeer geslaagde dag waarbij iedereen op een positieve manier uiting kon geven aan zijn zorgen over het natuurbeleid van dit kabinet.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief