Verbod op micro­plastics stap dich­terbij


21 februari 2018

Op aandringen van de Partij voor de Dieren gaat staatssecretaris Stientje van Veldhoven onderzoek doen naar de mogelijkheden microplastics in cosmetica en verf te verbieden. “Het wordt tijd dat we zelf met een verbod komen en niet langer wachten op Europese maatregelen. Neem het heft in eigen handen, zoals Zweden en het Verenigd Koninkrijk hebben gedaan”, hield Frank Wassenberg de staatssecretaris voor.

De Gezondheidsraad waarschuwt al langer voor de gezondheidseffecten van micro- en nanoplastics. De deeltjes zijn niet afbreekbaar en hopen zich op in weefsels en organen van vissen en vogels. Via de voedselketen worden ze ook doorgegeven aan mensen en vormen zo een risico voor de volksgezondheid. Het vorig kabinet beloofde maatregelen maar die zijn er nooit gekomen. Ook een reactie op het rapport van de Gezondheidsraad bleef uit.

Op verzoek van de Partij voor de Dieren gaat de staatssecretaris nu het verbod van Zweden op microplastics bestuderen. Daarmee komt een Nederlands verbod een stap dichterbij, hoopt Wassenberg. “Om ons plasticprobleem aan te pakken, moet Nederland snel met eigen beleid komen. Europese ambities stralen vooral goede bedoelingen uit, maar zijn volkomen vrijblijvend en vooral gericht op de lange termijn. Het is duidelijk dat Europa ontwikkelingen eerder remt dan stimuleert, in ieder geval uitstelt.”

Zwerfafval
In het overleg met de staatssecretaris vroeg Wassenberg ook aandacht voor zwerfafval. Hij pleitte ervoor het probleem bij de bron aan te pakken. “Met alleen scheiding achteraf red je het niet. De grootste stappen in de strijd tegen zwerfafval zet je bij de productie van plastics. De kwaliteit van plastics moet beter en uniformer. En fabrikanten moeten gedwongen worden meer gerecycled plastic te gebruiken”, aldus Wassenberg.

Source2Sea
Op initiatief van de Partij voor de Dieren wordt op donderdag 22 februari de documentaire ‘Source2Sea’ vertoond in de Tweede Kamer. De docu laat zien hoe Plastic Soup Surfer Merijn Tinga in 30 dagen op een SUP de Rijn afvaart: van de bron in Zwitserland naar de monding bij Hoek van Holland. Met deze actie vraagt Tinga aandacht voor de grote hoeveelheid plastic afval in het water.

Lees de hele bijdrage van Wassenberg hier.

Gerelateerd nieuws

Koe Hermien én Zus gered door cowfunding PvdD

Koe Hermien en haar maatje Zus zijn van de slacht gered. Met de ‘cowfunding’ van de Partij voor de Dieren is ruim 50.000 euro...

Lees verder

Opinie: Oostvaardersplassen zijn speelbal van onverantwoordelijke politici, en de dieren het kind van de rekening

Het overheidsbeleid voor de herten, heckrunderen en konikpaarden in de Oostvaardersplassen faalt. Niet omdat het moeilijk zou...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief