Varkenspest uitge­broken in Duitsland


5 maart 2006

Halteren - Op twee bedrijven in de Duitse deelstaat Noord Rijnland-Westfalen is varkenspest uitgebroken. Minister Veerman heeft een dubbele reiniging en ontsmetting van varkenswagens uit Duitsland afgekondigd. Sinds begin februari zijn op een bedrijf in Halteren 72 van de 329 varkens bezweken. Twee bedrijven in de buurt zijn uit voorzorg geruimd. Ook op een ander bedrijf, op een kilometer afstand, is de ziekte vastgesteld (200 varkens).

In een 3 kilometerzone liggen 33 bedrijven met 13.000 varkens. Er geldt een standstill voor het vervoer van de dieren. Binnen een cirkel van 10 kilometer worden 250 bedrijven gecontroleerd (80.000 varkens). In het district Recklinghausen zijn al 2.600 varkens op acht boerderijen afgemaakt. Nieuwe bloedtesten moeten uitwijzen of de besmetting zich verder heeft uitgebreid. Bij een postieve uitslag worden morgen allereerst 1.200 op een nabijgelegen boerderij geruimd.

Het is niet uitgesloten dat Nederlandse biggen naar de betreffende streek worden geexporteerd. De gevolgen kunnen groot worden als Duitse slachterijen in die streek te maken krijgen met vervoersbeperkingen. Westfleisch heeft daar een slachterij.

Voorzitter Annechien ten Have van de LTO-vakgroep Varkenshouderij vraagt varkenshouders extra alert te zijn. "Strenge hygieneregels voor bezoekers", zegt zij. Zij pleit, evenals de NVV, voor ruimere maatregelen om wilde zwijnen buiten natuurterreinen te bestrijden. Vleesconcern Vion krijgt veel telefoontjes van varkenshouders. "Die willen weten wat de gevolgen zijn. Als afzetmarkten wegvallen of als er vervoersbeperkingen komen, dan bepalen we aan de hand van de varkensleveringen uit het verleden hoeveel varkens een bedrijf kan leveren", zegt een woordvoerder. De PVE zeggen niet te verwachten dat de uitbraak in Duitsland consequenties zal hebben voor de handel in Nederlands varkensvlees.

Uit promotieonderzoek blijkt dat de grootste kans op besmetting in Nederland van varkenspest via slecht ontsmette lege veewagens komt.

Gerelateerd nieuws

Kogels op levende varkens ter promotie van Amerikaanse munitie

De Amerikaanse organisatie Peta (People for the Ethical Treatment of Animals) kreeg anoniem een promotie video toegespeeld va...

Lees verder

Opinie: De vos: onschuldig ter dood veroordeeld

Na jarenlang onderzoek, mogelijk gemaakt door minister Veerman om feiten aan te dragen voor een goede maatschappelijke discus...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief