Vandaag: Schar­relkids in de Kamer


19 maart 2013

De Partij voor de Dieren houdt vandaag een bijeenkomst in de Tweede Kamer over speelnatuur met wetenschappers, milieu-, natuur-, en gezondheidsorganisaties en Kamerleden. In de afgelopen decennia is veel groene buitenruimte verdwenen, wat desastreus is voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Met de bijeenkomst wil de Partij voor de Dieren Kamerleden informeren over het belang van een groene speelomgeving en speelnatuur hoog op de agenda zetten met het oog op het debat over preventiebeleid op 10 april aanstaande. De bijeenkomst is openbaar.

Speelnatuur is van groot belang voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Onderzoek wijst keer op keer uit dat mensen in een groene leefomgeving veel gezonder zijn doordat zij in het dagelijks leven in contact komen met (stads)natuur. Kinderen blijken veel vaker en langer buiten te spelen als er natuurlijke speelplaatsen in de buurt zijn. Groene schoolpleinen en speeltuinen verminderen de kans op overgewicht bij kinderen en leveren een belangrijke bijdrage aan hun ontwikkeling. Een natuurlijke omgeving biedt kinderen ruimte voor vrij spel en creativiteit, wat positieve effecten heeft op hun zelfvertrouwen en op de ontwikkeling van vaardigheden als abstract denkvermogen.

Het kabinet Rutte II zet de natuur echter onder zware druk. Veel (groene) buitenruimte is verdwenen, waardoor veel kinderen opgroeien zonder fijne plek om buiten te spelen. Die ontwikkeling is fnuikend voor de volksgezondheid. De Partij voor de Dieren vindt dat alle kinderen recht hebben op een gezonde en uitdagende speelomgeving en wil dat speelnatuur een belangrijk onderdeel van het preventiebeleid wordt. Een Kamermeerderheid van SP, PvdA, GroenLinks, D66, ChristenUnie en CDA steunde vorig jaar al een motie van de PvdD voor de vergroening van speeltuinen en schoolpleinen. De Partij voor de Dieren hoopt met deze bijeenkomst de motie een krachtig vervolg te geven.

In de bijeenkomst spreken wetenschapper Jolanda Maas en vertegenwoordigers van GGD, Menzis, het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN), Jantje Beton en Natuurmonumenten met Kamerleden over hun ervaring met en visie op het belang van speelnatuur. Voorafgaand aan de gesprekken wordt de spraakmakende documentaire ‘Scharrelkids – avontuurlijk gamen doe je buiten’, vertoond. De documentaire laat zien hoezeer speelnatuur kinderen prikkelt en enthousiast maakt.

Esther Ouwehand: “Veel plekken die bedoeld zijn als speelplaats zijn nu saai en troosteloos ingericht. Dat is niet alleen jammer voor de kinderen, het heeft ook grote gevolgen voor hun gezondheid. Ieder kind heeft recht op een groene leefomgeving. Als de overheid via bestaande programma’s bijdraagt aan de realisatie van speelnatuur, hangt dit minder af van alleen die enthousiaste ambtenaar of betrokken ouder. Dan heeft straks ieder kind een groene leefomgeving waarin geravot kan worden".

Bekijk hier de toelichting bij de documentaire Scharrelkids door Esther Ouwehand en Jolanda Maas

Gerelateerd nieuws

Eén eed volstaat op 30 april

De Kamerleden van de Partij voor de Dieren zullen op 30 april geen eed afleggen bij de inhuldiging van de nieuwe koning, die ...

Lees verder

Opinie: Eén eed volstaat op 30 april

Dit artikel is gepubliceerd in de Volkskrant, 19 maart 2013 Op 30 april legt Prins Willem-Alexander de eed af bij zijn inhul...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief