Univer­siteit Leiden serveert Halal-vlees van onver­doofd geslachte dieren


9 september 2007

Amsterdam, 10 september 2007 - Universiteit Leiden serveert dit studiejaar voor het eerst Halal-vlees in haar kantines. Dit is voor PINK!, de jongerenorganisatie van Partij voor de Dieren, onbegrijpelijk en zij komt hiertegen in actie.

Het serveren van Halal-voedsel leidde ook binnen de universiteit al tot kritiek, vanwege het bij dieren zeer pijnlijke, traditioneel onverdoofd doorsnijden van de keel. Albert Heijn verkoopt dit vlees uit mededogen niet meer, terwijl de universiteit het gebruikt om het 'achtergestelde witte imago' kwijt te raken.

PINK! vraagt aandacht voor de Halal-tradities die juist vooral eisen stellen aan het diervriendelijk houden van dieren.

In schril contrast met deze diervriendelijke Halal-tradities staat de mishandeling van dieren in de bio-industrie: staarten en tanden worden onverdoofd afgeknipt; levenslange opsluitingen vinden plaats in kleine hokken met alleen kunstlicht; er wordt doorgefokt totdat het lichaam het begeeft en dagenlang transport vindt plaats zonder eten, drinken of bewegingsvrijheid.

In moslimkringen groeit het besef dat onverdoofd ritueel slachten niet meer van deze tijd is én in strijd met de voorschriften in de Koran om een dier een eerbaar leven te gunnen.

PINK! verzoekt dringend het College van Bestuur van de universiteit om uitsluitend diervriendelijk geproduceerd Halal-vlees of vegetarisch eten te serveren. Om te laten zien hoe eenvoudig het is om heerlijk diervriendelijk te eten, zal PINK! maandag 17 september bij de universiteit vegetarische hapjes uitdelen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief