Tweede Kamer wil verbod afschieten katten


12 november 2013

Katten mogen niet meer worden afgeschoten. Dat heeft de Tweede Kamer besloten, die daartoe vandaag een motie heeft aangenomen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Thieme heeft de regering direct na dit besluit om een brief gevraagd over hoe de motie wordt uitgevoerd.

Thieme verwijst in haar motie naar de petitie van de Dierenbescherming tegen het afschieten van katten, die door ruim 136 duizend mensen werd ondertekend. De Kamer vindt dat de regering gehoor moet geven aan die oproep en het afschieten van katten niet meer mag toestaan.

De Partij voor de Dieren heeft er in de Kamer op gewezen dat er momenteel in zeven provincies op verwilderde katten mag worden geschoten. Jaarlijks worden tussen de 8.000 en 13.500 katten afgeschoten door jagers. Daarbij gaat het niet alleen om zwerfkatten, maar er worden ook regelmatig huiskatten en wilde katten gedood.

Thieme: “De Partij voor de Dieren is blij dat de jacht op zwerfkatten met hulp van groot maatschappelijk protest ten einde komt. We willen graag van de staatssecretaris weten hoe de regering de motie nu gaat uitvoeren.”

In Nederland leven ruim drie miljoen katten, waarvan een onbekend aantal in het wild. De Partij voor de Dieren maakt zich sterk voor een diervriendelijke en effectieve aanpak om het aantal zwerfkatten te verminderen en in de hand te houden. Zo pleiten de provinciale statenfracties van de Partij voor de Dieren met succes voor registratie en sterilisatie van de dieren. In Limburg helpt de provincie nu bijvoorbeeld met het vangen, steriliseren en terugplaatsen van katten op initiatief van de PvdD.

Gerelateerd nieuws

PvdA stopt voor groen en kiest voor VVD beleid ten aanzien van dieren, natuur en milieu

De PvdA heeft vandaag in de Tweede Kamer tegen een einde aan de slacht en handel in plofkippen en tegen een verbod op megasta...

Lees verder

Deelnemers Groeiend Verzet bezoeken vrijgekochte natuur in Daarle

Afgelopen zondag 10 november bezochten honderd deelnemers van de campagne Groeiend Verzet samen met de Partij voor de Dieren ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief