PvdA stopt voor groen en kiest voor VVD beleid ten aanzien van dieren, natuur en milieu


12 november 2013

De PvdA heeft vandaag in de Tweede Kamer tegen een einde aan de slacht en handel in plofkippen en tegen een verbod op megastallen gestemd. De motie voor een megastallenverbod was gelijkluidend aan de motie die staatssecretaris Dijksma (PvdA) in 2011 zelf als Kamerlid indiende. De Partij voor de Dieren had de overige moties zodanig geformuleerd dat die op basis van de verkiezingsbeloftes van de andere politieke partijen een ruime meerderheid zouden kunnen opleveren.

De Partij voor de Dieren diende tijdens de landbouwbegroting een motie in voor een einde aan de plofkip, vleeskuikens die in zes weken op zodanige wijze worden vetgemest dat zij door hun poten zakken of letterlijk dood groeien. Op basis van de Dierenkieswijzer heeft de PvdA toegezegd de plofkip te willen verbieden. Toch heeft de partij tegen de motie gestemd.

Verder diende de Partij voor de Dieren een motie in die gelijkluidend was aan de motie die het voormalig PvdA-Kamerlid Dijksma eerder indiende om megastallen een halt toe te roepen. Dijksma kan in haar huidige positie als staatssecretaris haar eerdere wensen als Kamerlid ten aanzien van megastallen uitvoeren. Het regeerakkoord verzet zich er niet tegen, evenmin als het PvdA-partijprogramma. De staatssecretaris ontraadde echter de motie van de Partij voor de Dieren zoals ze die eerder zelf formuleerde.

Marianne Thieme: “De PvdA-fractie volgde niet haar verkiezingsprogramma en haar eigen eerdere stemgedrag. Ze koos tegen inperking van megastallen, onder kennelijke druk van coalitiegenoot VVD.”

De Partij voor de Dieren ziet het als kiezersbedrog dat de diervriendelijke moties, die gebaseerd waren op de verkiezingsbeloften van een Kamermeerderheid, het niet hebben gehaald. De wankelmoedige houding van de PvdA gaf hierin de doorslag.

Marianne Thieme: “De PvdA heeft de diervriendelijke maatregelen voor het inkoppen. Het is zeer teleurstellend dat nu alle lichten op groen staan en dat de regeringspartij zich vastklampt aan haar coalitiegenoot - zelfs op terreinen waarover niets staat in het regeerakkoord - en zo haar eigen idealen te grabbel gooit.”

Ook in de Eerste Kamer gaf de PvdA vandaag, in strijd met de eigen verkiezingsbelofte, geen steun aan moties van de Partij voor de Dieren over de realisering van de Ecologische Hoofd Structuur (nota bene conform het regeerakkoord).

Gerelateerd nieuws

Marianne Thieme vandaag in BNR The Friday Move

Invloedrijkste politica volgens de duurzame top 100 2013 van Trouw. Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de ...

Lees verder

Tweede Kamer wil verbod afschieten katten

Katten mogen niet meer worden afgeschoten. Dat heeft de Tweede Kamer besloten, die daartoe vandaag een motie heeft aangenomen...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief