Tuin­centrum GroenRijk Zoetermeer slaat laatste goud­vis­senkom kapot


29 augustus 2006

De Stichting Vissenbescherming gaat op vrijdag 1 september tuincentrum GroenRijk bedanken voor hun initiatief om te stoppen met de verkoop van goudviskommen. GroenRijk slaat dan, in het bijzijn van de Dierenbescherming, de laatste goudvissenkom voor hun winkel kapot. De goudviskom is een dieronvriendelijke behuizing voor een goudvis.

Goudviskommen zijn door de ronde vorm niet geschikt voor goudvissen; er zijn grotere temperatuursverschillen dan in een gewoon aquarium, de dieren kunnen zich niet oriënteren, ze zijn te klein, er is te weinig zwemruimte, te weinig zuurstof en er is weinig plaats voor plantjes, zand en/of steentjes.

In het kader van de Zoetermeerse Waterweek van 2 t/m 8 september a.s. vraagt de Dierenbescherming onder meer op deze manier aandacht voor de vissen. Vissen zijn dieren met gevoel en bewustzijn, zij nemen veel meer waar, dan men vroeger ooit heeft vermoed. Zij communiceren met elkaar via bewegingen, geluiden, kleur- en lichtsignalen, terwijl zij met hun extra zintuig, de zijlijn, die aan weerskanten van het lichaam loopt, minieme bewegingen in het water kunnen waarnemen. In Duitsland is de goudviskom al verboden, in Nederland nog niet.

De kapotte goudviskom zal in de stand van de Dierenbescherming in de Stadshartpassage op woensdag 6 september a.s. te bewonderen zijn.

De Vissenbescherming en de Dierenbescherming Zoetermeer roepen de dierenwinkels op om het voorbeeld van GroenRijk Zoetermeer te volgen.

De Stichting Vissenbescherming is in 2000 opgericht om de belangen te behartigen van vissen en andere in het water levende dieren (www.vissenbescherming.nl)

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief