Totaal­verbod op boren naar scha­liegas


27 oktober 2011

Het boren naar schaliegas moet overal in Nederland verboden worden. Dat vindt de Partij voor de Dieren. Esther Ouwehand werkt aan een motie die dit verbod moet regelen. De reden dat de partij zo fel gekant is tegen het boren naar schaliegas is dat de risico's voor volksgezondheid en veiligheid onacceptabel zijn en de natuur wordt opgeofferd voor financieel gewin. Daarbij zorgt het vasthouden aan fossiele brandstoffen voor nog meer vertraging bij de omschakeling naar duurzame energie.

Donderdag kwam de boring naar Schaliegas aan de orde in de Tweede Kamer tijdens het Algemeen Overleg Mijnbouw, waar de vaste Kamercommissie over het onderwerp in debat ging met minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie). Eerder die dag was Esther Ouwehand bij een protestactie op het Plein in Den Haag om de actievoerders een hart onder de riem te steken. Daar vroeg een coalitie van bewonerscomités en natuur- en milieuorganisaties aan minister Verhagen om boringen naar schaliegas en steenkoolgas voorlopig stop te zetten. Lokale bewonerscomités uit Gelderland en Brabant, Landschapsbeheer Nederland, de Provinciale Natuur- en Milieufederaties, Natuurmonumenten, Natuur en Milieu, Milieudefensie, Wereldnatuurfonds, de Waddenvereniging en Greenpeace maakten daar duidelijk zich zorgen te maken over de gevaren van boringen naar de lastig te winnen gassen.

Het winnen van schaliegas uit de aardkorst kan ernstige gevolgen hebben voor respectievelijk drinkwater en natuur en milieu. Voor de boringen zijn namelijk veel chemicaliën nodig en daarbij kunnen er bij de boringen gevaarlijke stoffen als methaangas en olie vrijkomen. Hoewel omwonenden en milieuorganisaties de boringen niet zien zitten, zijn er voor grote delen van Nederland – vooral Brabant en Gelderland –inmiddels opsporingsvergunningen afgegeven voor onconventionele gassen zoals schaliegas. Definitieve toestemming voor boringen is nog nergens verleend.

Gerelateerd nieuws

Meer vleesvrije producten in overheidskantine

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken belooft dat hij wil zorgen voor een voldoende aanbod vleesloze producten i...

Lees verder

Eindelijk regels voor brandveiligheid van stallen

Er komen eindelijk regels om stallen met dieren te beschermen tegen brand. De Tweede Kamer nam dinsdag een motie aan van d...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief