Thieme: nu strengere regels brand­vei­ligheid stallen


6 december 2012

Vandaag heeft Marianne Thieme in een debat met minister Blok van Wonen en Rijksdienst gevraagd om haast te maken met nieuwe regels voor de brandveiligheid van stallen.

Al op 26 oktober 2011 heeft de Kamer bij meerderheid hierop aangedrongen, door steun te geven aan de motie van de Partij voor de Dieren. Voormalig staatssecretaris Bleker voerde de motie niet uit en beloofde slechts een actieplan om te bezien óf er aanvullende regels moeten komen voor de brandveiligheid van stallen. Dit actieplan en de gevraagde aanpassing van regelgeving voor 1 januari 2013 zijn er nog steeds niet.

De afgelopen zes jaar kwamen ruim anderhalf miljoen dieren om het leven bij stalbranden. In de dichte stallen hebben dieren geen schijn van kans om aan het vuur te ontsnappen. De Partij voor de Dieren wil onder andere in dat sprinklers en brandveilige aansluitingen voor elektrische apparaten worden verplicht en dat elektrische apparaten niet zijn toegestaan in ruimtes waar dieren verblijven.

Marianne Thieme: “Juristen en verzekeraars weten dat de regels onvoldoende zijn omdat stallen worden beschouwd als opslagplaatsen voor goederen. WC-rollen worden beter beschermd tegen brand dan varkens omdat wc-rollen brandbaarder worden geacht dan varkens! Dieren verdienen net als mensen adequate bescherming tegen brand”.

De minister zei in het debat dat hij eind januari komt met een uitgewerkt actieplan waarin hij de regelgeving meeneemt.

Klik hier voor haar bijdrage en de reactie van de minister.Foto: ©Shutterstock/Kratka Photography

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief