Initi­a­tief­voorstel voor opvang inheemse dieren aange­nomen


7 december 2012

Vandaag is het voorstel van de Brabantse Statenfractie van de Partij voor de Dieren voor de opvang van inheemse dieren in nood aangenomen. Daardoor is de redding voor de Brabantse noodlijdende opvangcentra voor inheemse dieren een stapje dichterbij gekomen.

©Istockpofoto.com/Studio_Annika

Het was de derde keer dat tijdens de Statenvergadering het voorstel van de Partij voor de Dieren over de opvang van inheemse dieren aan de orde is gekomen. Er werd vandaag opnieuw gestemd, omdat in een eerdere Statenvergadering de stemmen staakten.

In het voorstel wordt gepleit voor een financiële bijdrage van de provincie voor de opvangcentra. Het is goed nieuws voor de noodlijdende opvangcentra voor vogels, egels en vleermuizen dat deze financiële bijdrage er nu komt. Vrijwilligers van deze opvangcentra en de dierenbescherming waren dan ook bij de stemming op 7 december aanwezig. De financiële bijdrage is hard nodig, want de opvangcentra verkeren in zwaar weer sinds het ministerie van Economische Zaken de kwaliteitseisen voor opvangcentra heeft aangescherpt. Om aan de nieuwe eisen te kunnen voldoen is veel geld nodig en dat is wat de opvangcentra, draaiende gehouden door vrijwilligers, niet hebben.

Het voorstel is met een meerderheid van 28 tegen 25 stemmen aangenomen. Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marco van der Wel: "We zijn heel blij met deze uitkomst en met alle steun die we voor het voorstel hebben ontvangen. Het was het wachten meer dan waard."

Uit onderzoek van de Partij voor de Dieren blijkt dat het aantal opgevangen dieren elk jaar stijgt. In 2010 was er in Noord-Brabant zelfs een stijging van 33 procent. De verwachting is dat het aantal gewonde wilde dieren zal blijven stijgen. Marco van der Wel: "Professionalisering van de opvangcentra is een goede stap vooruit maar kan alleen tot stand komen met deze financiële steun van de provincie Noord-Brabant. Vandaag is er gestemd ten gunste van de stemlozen; de dieren die opvang zo hard nodig hebben. Met dank aan alle mede-indieners!"

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief