Thieme: houd­verbod bij verwaar­lozing land­bouw­dieren


16 april 2014

Veehouders die structureel de wet overtreden door dieren te verwaarlozen moeten een levenslang verbod krijgen op het houden van dieren. Dat vindt de Partij voor de Dieren. Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld over de toenemende verwaarlozing van landbouwdieren.

De NVWA maakte onlangs bekend dat het aantal meldingen van verwaarloosde landbouwdieren stijgt. Er komen vooral meldingen over runderen, varkens en schapen die ondervoed zijn, in vieze stallen staan of geen medische verzorging krijgen. De NVWA houdt momenteel verscherpt toezicht op meer dan 300 veebedrijven. Een deel van deze bedrijven staan bij de NVWA bekend als notoire overtreders.

Marianne Thieme: “Het is onacceptabel dat de rechter geen levenslang houdverbod als zelfstandige strafmaatregel kan opleggen bij dierenverwaarlozing of –mishandeling. De wet staat dat niet toe. Wij willen dat dit kabinet, dat in het regeerakkoord hogere straffen bij dierenmishandeling en -verwaarlozing heeft aangekondigd, dit zo snel mogelijk gaat regelen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief