Succes­volle protest­wan­deling tegen afschot damherten AWD


27 februari 2011

De Partij voor de Dieren organiseerde zondag 27 februari een protestwandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) tegen het afschot van damherten. Meer dan honderd mensen waren naar de AWD gekomen om de damherten een hart onder de riem te steken.

De damherten in de AWD worden bedreigd met afschot. De Gedeputeerde Staten van Noord- en Zuid-Holland hebben afgelopen maand ingestemd met een nieuw beheerplan, waarin staat dat een gedeelte van de damhertenpopulatie die in dit gebied leeft, afgeschoten mag worden. Dit zou nodig zijn vanwege overlast in tuinen en betrokkenheid bij verkeersongelukken.

De Partij voor de Dieren is tegen afschot. Hekken zijn vele malen effectiever tegen verkeersongelukken en overlast dan afschot. De AWD is het enige gebied in de twee provincies waar damherten nog ongestoord kunnen leven. De duinen zijn hierdoor een uniek natuurgebied geworden.

De gemeente Amsterdam beslist binnenkort of ze met het nieuwe beheerplan instemt. De Partij voor de Dieren wil duidelijk maken dat het beheerplan geen oplossing is voor de problemen en organiseerde daarom een protestwandeling.

Succesvolle protestwandeling
Ondanks het regenachtige weer zijn meer dan honderd enthousiaste leden en niet-leden naar de AWD gekomen om de damherten een hart onder de riem te steken. Esther Ouwehand (Tweede Kamerlid), Bram van Liere (lijsttrekker Noord-Holland) en Carla van Viegen (lijsttrekker Zuid-Holland) verklaarden de AWD zondag tot “Jachtvrije zone”.

Roel Opbroek, ervaringsdeskundige, had een aangepaste route door het gebied uitgezet. Volgens Opbroek zal het plan van de provincie om de damherten af te schieten een averechts effect hebben, namelijk het verjagen van de herten uit het gebied. De herten zouden zich ook niet meer zo makkelijk laten zien. Ook gaf hij aan dat met 800.000 bezoekers per jaar, de AWD van grote economische waarde voor de regio Zandvoort is.

Het is te hopen dat de Amsterdamse gemeenteraad vasthoudt aan de opdracht uit 2007 aan de provincie om het hele gebied van hekken te voorzien.

Gerelateerd nieuws

Kamer neemt motie landelijk moratorium megastallen aan

De Tweede kamer heeft op de laatste dag voor het krokusreces een motie aangenomen voor een landelijk moratorium op de bouw ...

Lees verder

Partij voor de Dieren roept partijleiders op voorafgaand aan slotdebat

Het Kort Geding van de Partij voor de Dieren tegen de NOS diende vandaag bij de rechtbank in Amsterdam, maar heeft tot tele...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief