Stuur dodelijk huis-tuin-en-keukengif terug naar fabrikant


22 juli 2014

Als je producten in huis hebt die de gevaarlijke gifstoffen neonicotinoïden bevatten, stuur die dan terug naar de producent. Radioprogramma Vroege Vogels doet deze oproep naar aanleiding van de zorgwekkende studie die vorige week verscheen in het gerenommeerde tijdschrift Nature. Neonicotinoïden, gevaarlijke gifstoffen die zowel in de landbouw als in huis-, tuin- en keukenmiddelen worden gebruikt, zijn niet alleen dodelijk voor bijen, maar bedreigen ook vogelsoorten. Wetenschappers waarschuwen al langer dat dit gif ook de gezondheid van mensen bedreigt. De Partij voor de Dieren heeft al een meerderheid in de Tweede Kamer achter zich gekregen om de dit gif zowel in de landbouw als in de schappen te verbieden, alleen weigert de regering de wens van de Kamer uit te voeren. In aanloop naar een verbod, roept Vroege Vogels consumenten op de giftige producten terugsturen naar giffabrikant Bayer.

Nederlandse consumenten hebben supergif in huis of tuin zonder het te weten, want de fabrikant zet nooit met grote letters 'GIF' op de verpakking. Vooral de variant imidacloprid, ontwikkeld door chemiebedrijf Bayer, wordt in allerlei producten gebruikt onder merknamen als Admire, Advantage, Advantix, Confidor, Belem, Gaucho, Maxforce, Provado, Premise en Gardiflor. Het zit onder andere in middelen tegen bladluis of witte vlieg, in vliegenstrips, mierenpoeder, muizengif, mottenballen, mierenlokdoosjes en vlooienbanden.

De Kamer heeft moties van de Partij voor de Dieren aangenomen om het gebruik van neonicotinoïden in de landbouw te stoppen, maar ook om de verkoop van deze producten aan particulieren te verbieden. Ondanks de aangenomen moties weigeren staatssecretarissen Mansveld en Dijksma om de giftige middelen uit de schappen te halen. Mansveld liet weten dat een verbod niet nodig zou zijn, omdat de risico's van consumentenproducten met neonicotinoïden volgens haar te verwaarlozen zijn.

Er is echter alle reden om acuut te stoppen met het gebruik van dit gevaarlijke gif. De gifstoffen uit producten voor in en rond het huis, komen gemakkelijk in het milieu terecht. Een mierenlokdoosje met imidacloprid regent bijvoorbeeld al snel nat -waardoor giftig water de tuin insijpelt. Het is van levensbelang voor veel dieren dat de resten imidacloprid niet in de tuin terecht komen. Uit metingen blijkt dat er jaarlijks jaarlijks toch meer dan 30 kilo puur gif (imidacloprid) in het milieu belandt. Dat is genoeg om maar liefst 214 miljoen bijenvolken te doden. Het door de Partij voor de Dieren voorgestelde verbod op de verkoop van imidacloprid en andere neonicotinoïden zorgt ervoor dat mensen zelf niet meer ongewild bijdragen aan de hoge sterfte onder bijen en andere diersoorten.

De middelen kunnen zelfs levensbedreigend zijn voor mensen die ermee in aanraking komen. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum krijgt jaarlijks veel meldingen van vergiftiging binnen. Meer dan de helft van deze vergiftigingen betreft kinderen tot en met vier jaar. De kinderen kregen bijvoorbeeld een lokdoosje of mottenbal te pakken en hebben erop gekauwd. Hoewel er nog niet veel onderzoek is gedaan naar gezondheidseffecten van neonicotinoïden op lange termijn, is er reden tot zorg. Uit Australisch onderzoek bleek onlangs dat de kans op een hersentumor bij jonge kinderen wordt vergroot wanneer de moeder tijdens de zwangerschap direct met gifstoffen in aanraking komt.

Stuur het gif terug naar de fabrikant
Niemand wil natuurlijk medeverantwoordelijk zijn voor het doden van bijen of vogels of vergiftiging van kinderen. Vroege Vogels roept daarom op geen gif te kopen, of het verantwoord op te ruimen als het per ongeluk is aangeschaft. Dat kan bij het depot Klein Chemisch Afval, maar beter nog door het (op kosten van de fabrikant zelf!) terug te sturen. Klik hier voor het adres en voor meer informatie over de actie.

De PvdD wil niet alleen een totaalverbod op de verkoop van het supergif imidacloprid en andere neonicotinoïden aan particulieren, maar ook op het gebruik ervan in de landbouw. Een Kamermeerderheid schaarde zich al in maart achter de moties van Esther Ouwehand die vragen om een nationaal totaalverbod. Het kabinet liet echter per brief weten deze wens van de Kamer naast zich neer te leggen. De Partij voor de Dieren vindt dat onacceptabel en wil direct na het zomerreces een debat met de staatssecretaris. Lees hier meer.

Gerelateerd nieuws

Ouwehand: snel verbod op neonicotinoiden

Esther Ouwehand roept staatssecretaris Dijksma op snel werk te maken van een totaalverbod op het landbouwgif imidacloprid en ...

Lees verder

PvdD wil onderste steen vliegramp boven en escalaties voorkomen

De Partij voor de Dieren heeft tijdens het debat over de vliegramp dank, waardering en steun uitgesproken aan het Kabinet voo...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief