Strengere sancties bij over­tre­dingen veetrans­porten hard nodig!


31 juli 2007

Stichting Varkens in Nood en stichting Dier en Recht hebben vorige week gezamenlijk een steekproef gedaan naar de condities waaronder levend vee in Europa wordt vervoerd. Een aantal medewerkers van deze beide stichtingen hebben een biggentransport, op weg van Nederland naar Spanje, gevolgd. De afschrikwekkende foto’s en filmbeelden die deze expeditie hebben opgeleverd spreken boekdelen.

De 972 biggen, die dit transport telde, hebben de rit naar Spanje zonder water, voer, rustperiodes en in ernstige verdrukking moeten ondergaan. Een groot aantal biggen bereikte zwaar verzwakt en gewond het eindstation en een dertiental biggen heeft het transport zelfs niet overleefd. Helaas vormt dit transport geen exces. Miljoenen dieren - varkens, koeien, schapen en kippen - worden jaarlijks onder erbarmelijke omstandigheden vervoerd naar slacht- en afmestplaatsen in en buiten Europa. De gebrekkige controles en de terughoudendheid van het ministerie om strenge sancties op te leggen bij overtredingen, resulteren niet zelden in wantoestanden. Varkens in Nood en Dier en Recht hebben inmiddels aangifte gedaan bij de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van LNV.

De Partij voor de Dieren heeft de ministers van LNV en Justitie al verschillende malen, door middel van Kamervragen en moties, om een betere regelgeving en een hardere aanpak bij overtredingen gevraagd. Wij steunen het initiatief van de beide dierenorganisaties dan ook van harte en hopen dat het de discussie over een betere dierenwelzijnwetgeving bij lange afstandstransporten opnieuw zal aanwakkeren.

Klik hier voor de Kamervragen van 21 juni 2007.
Klik hier voor de Kamervragen van 3 mei 2007.
Klik hier voor de Kamervragen van 21 april 2007.
Klik hier voor de Kamervragen van 13 april 2007.
Klik hier voor de motie van 12 april 2007.
Klik hier voor de bijdrage van de PvdD aan het Algemeen Overleg Landbouw- en Visserijraad/ Landbouw van 11 april 2007.

Meer informatie kunt u vinden op de websites van Varkens in Nood en Dier en Recht.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Ontkenningsfase

CDA-kamerlid Ger Koopmans verzet zich fel tegen de Partij voor de Dieren (FD, 22 juni). Maar het wordt steeds duidelijker dat...

Lees verder

PvdD: "Bescherming gezonde dieren centraal stellen bij voorkomen MKZ uitbraak in Nederland"

Den Haag, 8 augustus 2007 - De Partij voor de Dieren pleit voor de inzet van preventieve vaccinatie van dieren tegen Mond- en...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief