'Stop zwerf­kapjes, stimuleer herbruikbare mond­kapjes'


9 februari 2022

Sinds de coronapandemie liggen de straten er bezaaid mee: rondzwervende wegwerpmondkapjes. De Partij voor de Dieren wil dat de regering meer maatregelen gaat nemen om ervoor te zorgen dat er minder mondkapjes in het milieu belanden. ‘De regering doet nu precies het tegenovergestelde: het gebruik van herbruikbare mondkapjes wordt afgeraden. Hoog tijd dat óók de milieu-impact wordt meegenomen bij coronamaatregelen’, vindt PvdD-Kamerlid Eva van Esch.

‘Mondkapjes hebben een steeds groter aandeel in het zwerfafval dat in Nederland wordt gevonden. Naar schatting belandden er in 2020 wereldwijd 1,6 miljard mondkapjes in de oceanen, waarmee ze een grote bedreiging voor het milieu vormen. De staatssecretaris heeft al geïnvesteerd in voorlichting, maar het is duidelijk dat strengere maatregelen nodig zijn om dit probleem aan te pakken’, legt Van Esch uit.

De Partij voor de Dieren heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat gevraagd om te kijken naar maatregelen zoals het plaatsen van meer prullenbakken op locaties waar mensen hun mondkapjes afdoen, en het recyclen van mondkapjes. ‘Maar hergebruik is altijd beter dan weggooien en recyclen. Daarom lijkt het mij van groot belang dat herbruikbare mondkapjes worden gestimuleerd in plaats van afgeraden, zoals nu is gebeurd. Het is van groot belang om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, maar daarbij moet ook rekening worden gehouden met het milieu. Ik kan me voorstellen dat je in hoogrisico situaties zoals bezoek aan een verpleeghuis FFP2-mondmaskers wilt stimuleren. Maar als ze op een juiste manier gebruikt worden, is een herbruikbaar stoffen mondkapje in veel andere gevallen een prima alternatief voor een medisch mondkapje,’ besluit Van Esch.

Gerelateerd nieuws

Geen draagvlak voor jacht zonder nut en noodzaak blijkt uit peiling I&O

Ruim zeven op de tien Nederlanders (72%) vindt het niet acceptabel dat jagers voor hun plezier mogen jagen. Dat blijkt uit on...

Lees verder

Hoorzitting over vogelgriep en andere dreigingen van zoönosen

DEN HAAG - Op initiatief van de Partij voor de Dieren vindt donderdag 17 februari om 18.00 uur een hoorzitting plaats in de T...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief