Geen draagvlak voor jacht zonder nut en noodzaak blijkt uit peiling I&O


31 januari 2022

Ruim zeven op de tien Nederlanders (72%) vindt het niet acceptabel dat jagers voor hun plezier mogen jagen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research. De Partij voor de Dieren vroeg het onderzoeksbureau te peilen hoe Nederland denkt over de jacht.

De Nederlandse wet biedt jagers de mogelijkheid om hazen, konijnen, fazanten, wilde eenden en houtduiven te schieten voor het plezier van de jager. Hiervoor is in de wet per soort wel een bepaalde periode aangewezen: het jachtseizoen. De jager dient in het bezit te zijn van een geldige jachtakte. Ruim zeven op de tien Nederlanders (72%) vindt het niet acceptabel dat jagers voor hun eigen plezier mogen jagen, 17 procent wel.

69%: jagen alleen bij bewezen noodzaak
Jagen zou alleen toegestaan mogen worden bij bijvoorbeeld schadebestrijding of vanwege de volksgezondheid, vindt 69%. En 65% vindt dat dat alleen mag gebeuren door beroepsjagers. De jacht door niet-professionals moet worden verboden, zegt 71% van de deelnemers.

54% vindt dat koning moet stoppen met jagen
Meer dan de helft van de respondenten vindt dat Koning Willem-Alexander moet stoppen met jagen. Daarnaast vindt bijna de helft dat de koning Kroondomein Het Loo het hele jaar zou moeten openstellen voor het publiek. Een kwart (27%) meent dat hij het recht heeft om het gebied te sluiten voor de jacht. De rest (19%) kon hier geen antwoord op geven.

Kennis van zaken
Bij sommige vragen kreeg de helft van de respondenten wél bepaalde informatie, en de andere helft niet. Zo werd de ene helft van het panel gevraagd of op bepaalde dieren – eend, haas, konijn, duif fazant – gejaagd mag worden. De andere helft van het panel werd dezelfde vraag gesteld, maar kreeg daarbij de volgende informatie:

Het aantal broedparen van de wilde eend is sinds de jaren 90 afgenomen met 30 procent. Haas en konijn staan op de Rode Lijst van bedreigde/kwetsbare zoogdieren en hun aantal is sinds de tweede helft van de vorige eeuw met 60 à 70 procent afgenomen.

De peiling wijst uit dat aanvullende informatie de uitkomsten sterk beïnvloedt. Van de Nederlanders die deze informatie niet kregen, vindt 43% dat er niet meer op fazanten gejaagd zou mogen worden (29% wel, rest geen mening). Van de groep die wel deze informatie kreeg, vindt 53-54% dat er niet meer op hazen, fazanten, wilde eenden en konijnen gejaagd mag worden.

Opmerkelijk is dat de achterban van alle politieke partijen jacht door niet-professionals en jacht zonder bewezen nut of noodzaak afwijst terwijl de huidige jachtwetgeving dit wel toestaat. Van mensen die de achtergrond kennen van bijvoorbeeld het afschot van knobbelzwanen vindt een ruime meerderheid dat onacceptabel. In totaal werkten 1046 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee. Zij werden niet geïnformeerd dat de Partij voor de Dieren opdrachtgever van het onderzoek was.

Bekijk de volledige onderzoeksresultaten hier.

Gerelateerd nieuws

‘We moeten van woningmarkt naar volkshuisvesting’

De Partij voor de Dieren heeft aangedrongen op een duidelijke visie op het woonbeleid, omdat het daar in het nieuwe coalitiea...

Lees verder

'Stop zwerfkapjes, stimuleer herbruikbare mondkapjes'

Sinds de coronapandemie liggen de straten er bezaaid mee: rondzwervende wegwerpmondkapjes. De Partij voor de Dieren wil dat d...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief