“Haal giftige bont­kragen uit de winkel” 


15 januari 2016

De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van het onderzoek van Kassa en Bont voor Dieren waaruit blijkt dat bontkragen vaak hoge concentraties van giftige stoffen bevatten. De PvdD wil dat de staatssecretaris van Economische Zaken ervoor zorgt dat de bontkragen uit de handel worden genomen.

Uit onderzoek in opdracht van Kassa en Bont voor Dieren, blijkt dat bontkragen van kinderjassen hoge concentraties van zeer giftige formaldehyde en ethoxylaten bevatten. Deze concentraties zijn soms zelfs 30 keer hoger dan dat de textielrichtlijn toestaat en kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de volksgezondheid. De bontkragen kunnen kankerverwekkend zijn, schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid en irritaties veroorzaken.

Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) heeft samen met Kamerlid Henk van Gerven (SP) staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) opgeroepen om de jassen met bontkragen van de markt te halen en consumenten te waarschuwen. Daarnaast moet Van Dam de verplichte etikettering van dierlijke materialen in textielproducten opnieuw in Brussel op de agenda zetten.

Thieme: “Bont is niet alleen dieronvriendelijk, maar vormt, naar blijkt, ook een potentieel gevaar voor de volksgezondheid, met name voor kinderen. De bontfokkerijen zijn onlangs verboden in Nederland. Het is niet meer dan logisch om ook de verkoop van bont aan te pakken.

Wij staan voor:

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief