Stop mishan­deling paarden voor hormonen


25 november 2015

Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld over de mishandeling van paarden voor de productie van vruchtbaarheidshormonen voor de vee-industrie. Voor de productie van het vruchtbaarheidshormoon PMSG voor de Nederlandse vee-industrie worden op grote schaal merries mishandeld en ongeboren veulens geaborteerd. Met dit hormoon worden dieren in de vee-industrie drachtig gemaakt om de productie van vlees en melk te verhogen. Thieme wil dat staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) een eind maakt aan het gebruik van PMSG in de vee-industrie.

PMSG (Pregnant Mare Serum Gonadotropin) wordt in Zuid-Amerika gehaald uit het bloed van zwangere merries. Uit onderzoek van dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals blijkt dat de productie van dit hormoon gepaard gaat met grote dierenwelzijnsproblemen bij de merries. Merries worden met zwepen en elektrische prikstokken door hekken gedreven naar de plek waar hun bloed wordt afgetapt. Als de merries tegenstribbelen, worden ze met stokken op hun hoofd geslagen. Er is gefilmd hoe een merrie net zo lang wordt geschopt tot ze neervalt en niet meer in staat is om op te staan. Ongeboren vruchten worden doodgeknepen en de merries vervolgens zo snel mogelijk weer drachtig gemaakt om de hoeveelheid vruchtbaarheidshormonen te maximaliseren. Economische belangen gaan in deze industrie voor alles.

Vruchtbaarheidshormonen worden in Nederland op grote schaal gebruikt. Hierbij worden grote groepen dieren vast gezet in een stal en gelijktijdig geïnsemineerd. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) heeft al eerder laten weten dat het structureel behandelen van een dier met vruchtbaarheidshormonen de intrinsieke waarde en integriteit van een dier schaadt. Marianne Thieme heeft de staatssecretaris gevraagd om samen met de KNMvD te onderzoeken op welke wijze er een einde kan komen aan de toepassing van vruchtbaarheidshormonen in de vee-industrie.

Gerelateerd nieuws

‘Spaar niet alleen kolen maar ook geiten, koeien en varkens’

Marianne Thieme heeft minister-president Rutte gevraagd alle belangrijke factoren die een bijdrage leveren aan klimaatverande...

Lees verder

Vertrouw glyfosaat-studies Monsanto niet!

De Partij voor de Dieren wil dat de regering alle Monsanto-onderzoeken over glyfosaat laat beoordelen door onafhankelijke wet...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief