Stop dolfij­nen­slach­tingen Faeroer eilanden


27 juli 2015

De Partij voor de Dieren roept de regering op actie te ondernemen om de barbaarse dolfijnenjacht op de Faeröer eilanden onmiddellijk een halt toe te roepen. Nieuwe beelden, gemaakt door Sea Shepherd, tonen de gruwelen van deze jaarlijks terugkerende rituele slachting in de wateren rond de Faeröer. Hierbij worden grienden, een grote dolfijnachtige, afgeslacht door bewoners van de Faeröer eilanden. Hierbij worden nekken van de dolfijnen doorgesneden en haken in blaasgaten gestoken. Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld over deze gruwelijke slachtingen.

De Faeröer eilanden vormen een autonoom gebied binnen het Koninkrijk van Denemarken. Op aandringen van de Partij voor de Dieren heeft Nederland de Deense regering al eerder aangesproken op de dolfijnenslachtingen. Wat de Partij voor de Dieren betreft moet Nederland, en ook de Europese Unie, zich veel daadkrachtiger opstellen richting de Faeröer en Denemarken.

Marianne Thieme wil van staatssecretaris Dijksma en minister Koenders weten of het waar is dat de dolfijnenslachtingen weer onder de bescherming van de Koninklijke Deense Marine en de Deense politie hebben plaatsgevonden. Ze wil van het kabinet weten wat ondernomen is om de dolfijnenslachtingen op de Faeröer-eilanden te stoppen en vraagt de regering om Denemarken aan te spreken. Ook de Europese Commissie moet worden opgeroepen om in actie te komen.

Marianne Thieme: “De dolfijnen worden onder het mom van culturele traditie op een gruwelijke manier afgeslacht. Er zijn duidelijke signalen dat de Deense marine en politie de dolfijnenslachtingen beschermen door samen te werken met de Faeröese walvisvaarders. Dit terwijl Denemarken zich als EU-lidstaat moet houden aan het verbod op het slachten van walvisachtigen. Dit kan niet zo doorgaan, er moet voor eens en voor altijd een einde gemaakt worden aan deze afschuwelijke slachtingen.”

Update
In beantwoording van de Kamervragen van de PvdD stelt staatssecretaris Dijksma dat het kabinet Denemarken blijvend zal aanspreken en aangeven dat het doden van dolfijnen zoals dat gebeurt op de Faeröer-eilanden niet acceptabel is.

Gerelateerd nieuws

Marianne Thieme heeft gesproken op congres "toekomst van ons voedsel" in Portugal

Op uitnodiging van het gemeentebestuur van Paredes de Coura, Noord-Portugal, was Marianne Thieme gastspreker op de conferenti...

Lees verder

Partij voor de Dieren deelnemer botenparade Amsterdam Gay Pride

De Partij voor de Dieren deed zaterdag 1 augustus voor de tweede keer mee in de botenparade van de Amsterdam Gay Pride. De el...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief