Stimuleer groot­ver­buikers te kiezen voor duurzame alter­na­tieven


12 juni 2018

Het kabinet moet de kansen die verduurzaming biedt inzichtelijk maken voor grootgebruikers. Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich achter de motie van de Partij voor de Dieren die de regering daartoe oproept. Met de motie wil de PvdD dat grootgebruikers gestimuleerd worden te kiezen voor een échte energietransitie in plaats van de peperdure, onduurzame omschakeling naar buitenlands gas.

Dat het kabinet eindelijk heeft besloten de gaswinning in Groningen af te bouwen is een mijlpaal, waar de Partij voor de Dieren herhaaldelijk voor heeft gepleit. Maar de manier waarop de gaswinning nu wordt teruggebracht is geen goed nieuws. Minister Wiebes zet vooral in op import van buitenlands gas en de exploitatie van kleine gasvelden in eigen land. Gaswinning op zee gaat zelfs fiscaal gestimuleerd worden en het schadelijke fracking (gaswinning door met druk en chemicaliën het gesteente in de bodem te kraken) wordt niet uitgesloten. “De nieuwe en onnodige onzekerheid die de minister met deze plannen veroorzaakt is onverteerbaar, onverantwoord en onoorbaar”, vindt PvdD-Kamerlid Lammert van Raan

‘Kapitaalvernieting’
Om aardgas uit kleine Nederlandse gasvelden of uit Rusland of Noorwegen te kunnen gebruiken moet er stikstof aan worden toegevoegd. Daarom wil dit kabinet een gloednieuwe stikstoffabriek realiseren. Kosten: een half miljard euro. “Kapitaalvernietiging!”, vindt Van Raan. “En een gemiste kans voor echte verduurzaming van de industrie. TU Delft heeft berekend dat de stikstoffabrieken in Nederland net zoveel energie gaan verbruiken als 300.000 tot 570.000 huishoudens.”
“Het is bovendien een lock-in van de bovenste plank”, vervolgt Van Raan. “De minister en de fossiele industrie zullen eisen dat de peperdure stikstoffabriek de komende decennia in gebruik blijft. Zo creëren ze willens en wetens een verlenging van hun gasverslaving.”

Van Raan wil met zijn motie dat de 200 grootste industriële verbruikers, samen goed voor 5,5 miljard kuub gas per jaar, hun miljoenen investeren in echte duurzame alternatieven. Om ze hiertoe te bewegen moet het kabinet de kansen die verduurzaming biedt inzichtelijk maken. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunde dit voorstel. Alleen PVV en Forum voor Democratie stemden tegen.

De nieuwe stikstoffabriek van een half miljard euro, 'Kapitaalvernietiging', vindt Van Raan. (foto: Gasunie)

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief