Steun een verbod op wilde dieren in het circus!


2 februari 2008

Het is erop of eronder voor de circusdieren. Tijdens het debat over de Nota Dierenwelzijn op 28 januari tekende zich in de Tweede Kamer een meerderheid af voor een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. Maar het is niet zeker of een motie die zo'n verbod moet afdwingen, het daadwerkelijk zal gaan halen.

Onder druk van de Kamer besloot de minister in actie te komen en een onderzoek in te stellen naar het welzijn van circusdieren. Nog een nieuw onderzoek is echter niet nodig: experts en gedragswetenschappers hebben onomstotelijk aangetoond dat het welzijn van wilde dieren in circussen ernstig wordt geschaad. Op basis van deze kennis zijn landen als Oostenrijk, Israël, Kroatië, Bulgarije, Engeland en Griekenland al overgegaan tot nationale of plaatselijke verboden. In Nederland willen verschillende gemeenten (Winschoten, Veendam, Amsterdam) overgaan tot een verbod. De vertragingstactiek die de minister met het onderzoek wil toepassen, is dan ook niet langer te rechtvaardigen.

Op basis van de verkiezingsprogramma's en -beloften van de Partij van de Arbeid, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren is er, samen met de Christen Unie, nu een meerderheid voor een Nederlands verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. Afgelopen week heeft de SP echter laten weten toch geen verbod te willen. Een onverwachte draai die de circusdieren letterlijk in de kou laat staan. Wilde dieren de tent uit! en Actiegroep Circusleed zijn e-mailacties gestart om de SP op andere gedachten te brengen. Help mee en stuur een mail naar de SP. Nú een verbod op wilde dieren in het circus!

Klik hier voor de website en e-mailactie van Wilde dieren de tent uit!

Klik hier voor de website en e-mailactie van Actiegroep Circusleed

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief