Bulgarije verbiedt gebruik wilde dieren in het circus


1 februari 2008

Het Bulgaarse parlement heeft op 24 januari jl. een dierenbeschermingswet aangenomen, die onder meer het gebruik van wilde dieren in circussen verbiedt. Ook het organiseren van hondengevechten en het dumpen van gezelschapsdieren wordt niet langer toegestaan, het gebruik van dieren voor film wordt gereguleerd en de aanpak van de zwerfdierenproblematiek zal voortaan op diervriendelijker wijze geschieden.

Bulgarije is een van de jongste lidstaten van de Europese Unie en was het laatste land binnen de EU dat nog geen wetgeving kende ter bescherming van dieren. Met deze Animal Welfare Act laat het voormalige Oostblokland echter zien de belangen van dieren wel degelijk serieus te nemen. Zo had het land ervoor kunnen kiezen uitsluitend de Europese regelgeving over te nemen. In plaats daarvan heeft Bulgarije besloten om naast de Europese afspraken specifieke, nationale wetgeving te ontwerpen die een aantal knellende dierenwelzijnsproblemen daadwerkelijk zal aanpakken.

Nederlandse landbouwpolitici verwijzen nogal eens naar landen binnen Europa waar dieren het veel slechter zouden hebben dan in Nederland. Ons land is echter door de Europese Commissie op haar vingers getikt vanwege overtreding van Europese dierenwelzijnsregels. De nieuwe Bulgaarse dierenbeschermingswet bevestigt andermaal dat die verwijzing niet opgaat, en dat 'voorop lopen' in Europa een kwestie van beschaving is.

Gerelateerd nieuws

PINK! wint hoger beroep van weekblad Donald Duck en Productschappen Vee Vlees en Eieren

Amsterdam, 31 januari 2008 - Met succes is PINK!, de jongerenorganisatie van Partij voor de Dieren in beroep gegaan tegen de ...

Lees verder

Steun een verbod op wilde dieren in het circus!

Het is erop of eronder voor de circusdieren. Tijdens het debat over de Nota Dierenwelzijn op 28 januari tekende zich in de Tw...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief