Staats­se­cre­taris green­washt beleid dieren­welzijn


8 september 2014

Marianne Thieme heeft staatssecretaris Dijksma opgeroepen tot een Geen woorden, maar daden-beleid voor dierenwelzijn. Tijdens het debat over dierenwelzijn stelde de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren vast dat de staatssecretaris het gevaar loopt dat zij net als haar ambtsvoorgangers echte verbeteringen voor dieren doorschuift en afschuift met greenwashing als alibi. Zo zet ze goedkeuringsstempeltjes op welzijnsinitiatieven van bijvoorbeeld de bio-industrie en van de rashondenfokkerijen. Dat klinkt groen, maar zal weinig betekenen voor de dieren. In plaats van dierenwelzijnsproblemen af te vinken moet de staatssecretaris ze aanpakken, vindt de Partij voor de Dieren.

Met een diervriendelijke meerderheid in de Tweede Kamer heeft de staatssecretaris volop mogelijkheden om het dierenwelzijn van miljoenen dieren te verbeteren, betoogde Marianne Thieme. “Een grote PvdA met een diervriendelijk verkiezingsprogramma heeft grote verwachtingen gewekt bij de kiezers. Nu er geen enkele belemmering voor diervriendelijk beleid in het regeerakkoord staat, nu een PvdA staatssecretaris het voor het zeggen heeft met steun van een diervriendelijke Kamermeerderheid, zou het een onvergeeflijke fout zijn deze kansen voor open doel te missen. Het zal niet alleen de Partij voor de Arbeid, maar de gehele politiek aangerekend worden wanneer diervriendelijke maatregelen uitblijven en er onder druk van de VVD en commerciële belangen gekozen wordt voor doorschuiven en afschuiven.”

Hondenfok
Veel hondenrassen hebben door selectie op uiterlijke kenmerken ernstige gezondheidsproblemen. "De Engelse buldog is bewust gefokt met een platte snuit en kan hierdoor nauwelijks ademen. Daar helpt geen nieuwe DNA databank tegen. De rashondenfokkers hebben het ‘fairfok’ genoemd. Dat verkoop lekker. Een schoolvoorbeeld van greenwashing op het gebied van dierenwelzijn. Experts en dierenbeschermingsorganisaties hebben er geen goed woord voor over. Er moet wettelijk een einde worden gemaakt aan het onethisch doorfokken op uiterlijke kenmerken”, aldus Thieme.

Pluimvee
Een motie van Marianne Thieme over het levend aanhangen van pluimvee bij slacht is aangenomen, maar de staatssecretaris verschuilt zich achter Europese regels en geeft toch goedkeuring aan slachthuizen om kippen levend ondersteboven op te hangen. Ze geeft aan dat ze met de slachtsector in overleg wil gaan om te kijken wat de mogelijkheden zijn om dit ondersteboven hangen van kippen te verminderen.

Dieren op het internet
Wasberen, luipaardkatten en zwarte beren: je kunt ze tegenkomen in huiskamers, kooien of achtertuinen. Advertentiesites werken impulsaankopen in de hand en zorgen voor illegale handel. De staatssecretaris laat de verkoop van dieren op internet over aan de advertentiesites, die alleen waarschuwingsbanners plaatsen. De Partij voor de Dieren vindt dit onvoldoende en wil een verbod op de verkoop van dieren op het internet om impulsaankopen tegen te gaan.

Circusdieren
In het regeerakkoord staat dat het gebruik van wilde dieren in circussen verboden gaat worden. De staatssecretaris wilde het wetsvoorstel voor het verbod snel gaan uitvoeren, maar dit laat inmiddels al twee jaar op zich wachten. De Partij voor de Dieren dringt aan op spoed. “Iedere dag gaat ten koste van het welzijn en de integriteit van de dieren. Het heeft lang genoeg geduurd: maak een einde aan dierenshows in circussen”, aldus Esther Ouwehand.